udvari kamaraszínház

2021.10.06. 15:55

Az emberi szabadság fajsúlyos kérdéseivel szembesít A Vörös Pimpernel

A magyar származású Báró Orczy Emma megélhetési reményekkel ragadott tollat, végül több kaland- és detektívregény szerzőjeként – elsősorban A Vörös Pimpernel című regényével – írta bele nevét az irodalom- és mint később kiderült a film- és színháztörténetbe. Most az Udvari Kamaraszínház műsorán október 9-től.

Forrás: Udvari Kamaraszínház

Fotó: Andrási Ariel

Egy „sztorival”, ami látszólag könnyen érthető és jó szórakozást ígér, ugyanakkor – ha mesterek kezébe kerül – legalább annyira alkalmas a továbbgondolásra, mint a puszta értelmezésre. Jelen esetben olyan alkotók kezébe került az eredeti szöveg és annak eddigi utóélete, akik megtalálták a rést a pajzson, és akikkel úgy kalandozhatunk a francia forradalom idejére, hogy közben a kulisszákat is bejárjuk – írja a Life.hu.

Történeti értelemben szó szerint vehetik az ígéretet: a klasszikus szerelmi szál csak „fedősztori” egy izgalmas és nem csak történelmi, de – és ami még ennél is fontosabb – mentalitástörténeti drámához.

Figyelmes néző számára gyorsan kiderül, hogy a korabeli problémák és kérdések nemhogy porosodtak volna, de máig élénken foglalkoztatnak bennünket, mert az emberi szabadság fajsúlyos kérdései – amiktől a francia forradalom oly hangos volt – azóta sem leltek megnyugtató válaszra.

Az Udvari Kamaraszínház A Vörös Pimpernel című darabját éppen ezért nem csak megnézni kell, de nagyon oda kell rá figyelni. Óvakodjunk attól, hogy pusztán a szórakoztatás reményében megírt szövegkönyvet és rendezést keressünk benne, már csak azét is, mert ez a színház ennél magasabb célokkal stafírungozza repertoárját.

Például, ami történelmi, erkölcsi és művészi hitelességgel nem tanítható, az nem szokott előfordulni ezen a színpadon.

A történelmi események érvényes és értő feldolgozása természetesen „színházcsinálói” koncepció:

ebbe illeszkedik A Vörös Pimpernel ősbemutatója is.

Szigeti Réka dramaturg remek érzékkel nyúl a történethez. A „jó alapanyagokon”, míves történelmi darabokon szocializálódott szakember tolla karakteres vonásokkal rajzolja újra a nemzetközi karriert is befutott sztorit: többet kapunk, mint az eredeti történet és korábbi feldolgozásai eddig mutattak.

– Számomra ez a regény azért két szálon mozog.

Azt tudni kell, hogy az írónő a regény cselekményét először az orosz forradalom korára tette,

de pont, amikor meg akart jelenni a regény, akkor Oroszország és Anglia között valami nagyon fontos megállapodást kellett aláírni, és a kiadó nem szerette volna, hogy oroszellenes hangulat legyen, ezért az írónő áttette a regény cselekményét a francia forradalom korára. Nagyon jól tette, mert azon kívül, hogy ez a regény egy klasszikus romantikus szerelmi történet, és mindannyian tudjuk, hogy

a Vörös Pimpernel figurájából lett a Zorro karaktere,

ez kicsit kémtörténet is, de egy házasság történeteként is nézhetjük a darabot – mondta Szigeti Réka.

Az Udvari Kamaraszínház ezzel az előadással kimozdul a komfortzónájából, mert eddig nem nagyon foglalkoztunk mással, mint inkább magyar történelmi sorsfordulókkal. A francia forradalom pedig világtörténelmi esemény volt, A Vörös Pimpernel cselekménye pedig 1792-ben játszódik.

Azt ígértük, tanítható darabként lehet majd nézni az Udvari Karamaszínház A Vörös Pimpernel című darabját, amelynek ősbemutatójára október 9-én kerül sor a pozsonyi úti altemplomban.

A teljes írás ITT olvasható.

Borítókép: Jelenet az Udvari Kamaraszínház próbájáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában