Keresztény kultúra

2021.08.03. 14:08

Három kiállítás is gazdagítja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Orcád világossága, Legyetek tanúim és Ezerarcú szeretet címmel várják látogatóikat a tematikus tárlatok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Három tematikus kiállítást lát vendégül saját székházában, a Pesti Vigadóban keddtől a Magyar Művészeti Akadémia. A héten induló tárlatok a szeptember 5. és 12. között megvalósuló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részét képezik.

Orcád világossága címmel a görögkatolikus egyház művészeti kincseiből látható kiállítás a Görögkatolikus Metropólia szervezésében. A tárlat a gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével mutatja be a felekezet életét, sajátos ikonfestészetét és liturgikus kultúráját. Az érdeklődők tehát betekintést nyerhetnek a Közép- és Kelet-Európában élő görögkatolikus egyházak sajátos fejlődési útjába. A tárlat fókuszában a 17-19. századi kultúra áll, amely sokféle kulturális hatást, valamint társadalmi és etnikai változást tükröz vissza a közösség életéből.

A Legyetek tanúim című kiállítás a Budapesten 1938-ban megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel. A fennmaradt tárgyi emlékeken és egyéb dokumentumokon keresztül a látogatók végigkövethetik az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit, valamint a rendezvény utóhatását. A tárlatot az esztergomi Keresztény Múzeum rendezi meg.

A rendezvénysorozat keretein belül valósul meg az Ezerarcú szeretet című kiállítás is, amely a római katolikus egyház szolgáló szeretetét mutatja be az érdeklődők számára. A Katolikus Karitász tárlata a szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és magyarországi vonatkozásait és sokszínűségét, valamint az egyház rászorulókért és bajba jutottakért végzett tevékenységét jelenít meg installációkkal és interaktív eszközök segítségével.

A kiállítások közös jeggyel, szeptember 19-ig tekinthetőek meg a Pesti Vigadóban.

A kiállításokhoz kapcsolódóan a Pesti Vigadó kísérőrendezvényekkel is várja az érdeklődőket. Az Éneklő Kedd(v)ek című program keretein belül, minden kedden görögkatolikus kórusok és kántorok adnak elő a görögkatolikus dallamkincs sokszínű örökségéből. A Szombati csengettyűzésen pedig a Szent Efrém Férfikar tagjai készülnek gyerekeknek szóló, zenei foglalkozásokkal.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában