Szerelem a koronavírus idején

2021.06.02. 07:48

A járvány időszakát dokumentáló filmet forgattak a Nemzeti Színházban

Az ötvenperces alkotás, amely a Rómeó és Júlia próbafolyamatát öleli fel, csaknem egy éven át készült a pandémia idején.

Budapest, 2020. szeptember 30. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház fõigazgatója a VI. Jelen/Lét Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2020. szeptember 30-án. A magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét október 5-11. között rendezik meg a Nemzeti Színházban. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A teátrumok a járványügyi helyzetben nem tudtak a megszokott módon működni, a Nemzeti Színház ebben az időszakban a kulisszák mögött próbált, és kreatív munkára fordította energiáját – közölte a színház.

Mint Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója, a Rómeó és Júlia rendezője hangsúlyozza, ilyen időszakot, hogy így kelljen próbálni, ilyen óvintézkedéseket kelljen betartani, mint a koronavírus idején, még nem élt meg.

„Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket és nem hívtuk be őket dolgozni. Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni. Egy biztos: néző nélkül nincsen színház”

– fogalmazott a rendező.

A színészekre nem mindennapi feladat hárult: többen közülük elkapták a vírust, maga a rendező is, ezért a próbafolyamat egy része online zajlott. A bemutatót többször el kellett halasztani, december 4-ről január 15-re, majd február 12-re, amikor házi főpróbán mutatták be a darabot.

A dokumentumfilmet készítő csapat – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – filmre vitte a nem mindennapi körülmények között készülő előadás próbafolyamatát a kezdetektől a házi főpróbáig.

Az előadásban Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József és Szép Domán játszik.

„A Nemzeti Színház előadása olyan újfajta szemszögből láttatja a lelki folyamatokat, amelyek által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez”

– olvasható a színház közleményében.

A Szerelem a koronavírus idején című dokumentumfilm június 8-án az M5 kulturális csatornán, június 9-én a TV2 Playen lesz elérhető.

Borítókép: Vidnyánszky Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában