trauma és emlékezet

2021.04.06. 20:49

Négy múzeum trianoni gyűjteményéből nyílt online tárlat

A Néprajzi Múzeum a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából nemrég három múzeummal (Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, Székely Nemzeti Múzeum) együttműködve elkészítette A Trianon tárgyi emlékei online gyűjteményt.

Balázs D. Attila

Fotós: Faludi Imre

A kollekciókból kiválasztott tárgyak, dokumentumok, fényképek alkotják a Trianon.neprajz.hu oldalon elérhető internetes adatbázist, amely a példátlan megcsonkítást ratifikáló diktátumot és annak elhúzódó hatásait a muzeológia eszközeivel mutatja be.

Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, egyes személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai.

A kiállítás darabja egy 1920-as Nagy-Románia-térkép is, amely jól mutatja, hogy az új „balkáni birodalom” sok elrabolt magyar települést sebtében románosított át. Külön érdekessége e térképnek, hogy

a Kis-Magyarországnál maradt legapróbb települések is mind megkapták a maguk román nevét.

Így lett Gyomából Gioma, Derecskéből Drisca, Kisújszállásból Salasul nou, Csongrádból Ciongrad, Debrecenből Dobritin.

Borítókép: A trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült Magyar Nemzeti Összetartozás Emlékműve Budapesten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában