művészeti pályázat

2021.03.31. 15:55

Kertész Imre szellemében szólítanák meg a művészeket

Kertész Imre-ihlette kortárs alkotásokat vár a Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közös művészeti pályázata.

Budapest, 2020. február 20. Érdeklõdõ Kertész Imre Nobel-díjas író tanulóéveit bemutató, a Kertész Imre Intézet utazó tárlatán a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) auditóriumában a megnyitó napján, 2020. február 20-án. Az ismeretlen Kertész Imre - Tanulóévek 1934-1955 címû vándorkiállítás részben eddig kiadatlan fotókon és vallomásokon keresztül, digitális tartalmakkal kiegészülve tekinti át az író tanulóéveit. A kiállítás március 27-ig tekinthetõ meg. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívja fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket legújabb pályázatában a Kertész Imre Intézet és a MANK, a Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulóján. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közös kiírás célja, hogy

Kertész Imre kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs alkotóművészet nyelvén szólaljon meg.

Az alkotói pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat várnak, amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként pályázat kiemelt célja a különböző művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes és egyidejű támogatása.

– A MANK Nonprofit Kft. célkitűzése, hogy minél több lehetőséget kutasson fel a művészek számára mind az alkotómunka, mind pedig az alkotások bemutatása terén.

Kertész Imre élete és életműve inspiráció minden művészeti ág alkotóinak,

ezért nagyszerű lehetőségnek gondolom az együttműködést – mondta Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– Az irodalom népszerűsítése óriási kihívás, hiszen egy különösen „intim” művészeti ágról van szó. Ezt talán úgy lehet a legjobban elérni, ha minél több érzékszervre próbálunk hatni, minél több korosztályban. A Kertész Imre Intézet célja, hogy a fiatalabb generációk felé is nyisson: a pályázattal szeretnénk megszólítani azokat a fiatal művészeket is, akik az irodalom világán kívül alkotnak. Bízunk benne, hogy egyedi megfogalmazásokban látjuk majd viszont az író hatását és a Kertész-életművet kedvelő közönség merőben új élményekkel gazdagodik. Intézetünk kultúrtér és találkozóhely kíván lenni, nemcsak szó szerinti, hanem szellemi értelemben is – emlékeztetett Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

Kertész Imre nemcsak irodalmi, hanem összművészeti szempontból is értékes magyar író, gondolatainak, életművének hatása elvitathatatlan és inspiratív is egyben

– mondta.

A pályázat beadási határideje 2021. május 31.

A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon is bemutatja.

Bővebb információ és a pályázati kiírás az intézet honlapján olvasható.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a [email protected] címen.

 

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában