World Music Charts Europe

2021.02.04. 15:30

Lajkó Félix, az Ötödik évszak és Lakatos Mónika is szerepel rangos világzenei listákon

A felsorolást több mint 25 ország ötven rádiós világzenei szakembere állította össze.

Újvidék, 2020. január 23. Lajkó Félix hegedûmûvész a szerb rendõrségtõl visszakapott hegedûjével az újvidéki rendõrség épületében 2020. január 23-án. A hegedûvirtuóz 19. századi, Domenico Montagnana által készített hangszerét 2019. november 1-jén Péterrévén lopták el az autójából, az újvidéki rendõrség december 19-én találta meg Novi Banovcin. MTI/Molnár Edvárd

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Három magyar előadó, Lajkó Félix, az Ötödik Évszak és Lakatos Mónika is szerepel a világ legrangosabb világzenei toplistájának (World Music Charts Europe) legfrissebb, februári listáján.

A több mint 25 ország ötven rádiós világzenei szakembere által havonta összeállított WMCE-listán februárban a Lajkó Félix & Band Start című albuma a 7. helyen található, az Ötödik Évszak Ne rejtsd el című anyaga pedig a 13. – közölte a két lemezt gondozó Fonó Records csütörtökön.

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok Hangszín című lemeze, amely a Folk Európa kiadásában jelent meg, a WMCE-lista 17. helyére kúszott. A februári listát az izraeli Liraz vezeti Zan című lemezével (kiadó: Glitterbeat), a második helyen a cseh Tara Fuki áll Motyle című albumával (Indies Scope), a harmadikon pedig a hazánkban is jól ismert görög Szofia Lambropulu a Sisyphus című koronggal (Odradek).

A vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és csapata a régió három további világzenei listájára felkerült: a Transglobal World Music Charts februári kiadásán a 20. helyen szerepel, január óta a 6. helyen jegyzik a Balkan World Music Charts negyedéves listáján, emellett a Start felkerült egy cseh listára is, amelyen jelenleg a 11. helyen található.

Lajkó Félix november elején megjelent anyagát öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel. Az albumon új Lajkó-szerzemények, inspiráló zenefolyam hallható.

A három évvel ezelőtt, egyfajta világzenei supergroupként alakult Ötödik Évszak bemutatkozó lemeze a Ne rejtsd el. A csapat muzsikájában a magyar népi hagyományok és a francia sanzon találkozik. A dalok alapját a Kárpát-medencei népzene adja, ebből nyitnak az improvizatív műfajok felé.

Az együttesben Izabella Caussanel énekel, mellette Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor Sündi (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom) és Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) játszik. Az Ötödik Évszak októberben koncertet adott budapesti online világzenei expo (Womex) showcase programjában.

A korábban a Romengo együttesből ismert énekesnő, Lakatos Mónika a Womex életműdíját vehette át tavaly a Müpában. „A Cigány Hangok anyaga olyan régi dalokra épül, amelyek a közösségünkben élnek vagy éppen kezdenek feledésbe merülni. A zenei kíséret itt egyszerűbb, letisztultabb, miközben az élő előadásokon változó összetételű közreműködőkkel, fiatalabb és idősebb előadókkal dolgozunk együtt” – mondta Lakatos Mónika korábban.

Borítókép: Lajkó Félix hegedűművész a szerb rendőrségtől visszakapott hegedűjével az újvidéki rendőrség épületében 2020. január 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában