irodalmi élmény

2020.11.18. 14:04

Nagycsaládoknak ajándékoz olvasnivalót a járvány idejére két könyvkiadó

A főleg hazai kortárs szerzők munkáit tartalmazó ünnepi ajándékcsomagot a NOE-tagcsaládok még advent előtt megkapják.

Nagycsaládoknak ajándékoz olvasnivalót két könyvkiadó; az Orpheusz Kiadó és a Magyar Napló Kiadó összesen 21 millió forint értékben 10 ezer kiadványt ajánlott fel azért, hogy a családok a koronavírus-járvány idején se maradjanak irodalmi élmények nélkül.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az országos akció részleteit.

Elmondta, az ünnepi ajándékcsomagot NOE-tagcsaládok kapják meg még advent előtt. Az összeállításban főleg hazai kortárs szerzők munkái szerepelnek, de vannak köztük kortárs világirodalmi művek is. A mintegy kétezer családot mesék, szépirodalom, albumok és antológiák repítik az irodalom világába – írták az alkalomból kiadott közleményükben.

A NOE elnöke azt hangoztatta, hogy a két könyvkiadónak köszönhetően minőségi irodalmat tudnak a gyermekek és a szülők kezébe adni. A 106-féle kiadvány szerzői között említette Kányádi Sándort, Hajnal Annát és Szalay Károlyt.

Kardosné Gyurkó Katalin arról is beszélt, hogy a NOE is kiad könyveket, és most készülnek az ötödik könyvbemutatójukra. Az eddig megjelent kiadványaik között említette a nagycsaládosok meséit tartalmazó kötetet, valamint a nagycsaládossá válásról, az örökbefogadásról szólókat.

Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó vezetője, a Magyar Írószövetség elnöke azt mondta, céljuk „az adakozás öröme mellett” az volt, hogy minőségi szépirodalom jusson a nagycsaládosok kezébe. Azt hangoztatta, hogy ez a példaértékű összefogás az olvasás népszerűsítését is szolgálja.

Hozzátette, azért is tartja sikeresnek a programot, mert nem fővárosközpontú, és a NOE-n keresztül azokhoz a vidéki családokhoz is eljut az irodalom, akik egyébként nehezebben tudnak eljutni egy könyvesboltba vagy könyvtárba.

Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó vezetője elmondta, az ajándékozás ötletét a nyári Könyvet – otthonra elnevezésű program ihlette. Mint mondta, a céljuk most is az volt, hogy közelebb vigyék az irodalmat a gyerekekhez. Szerinte aki fiatalon értékes olvasmányokkal találkozik otthon, nagyobb eséllyel fordul majd felnőttként is az irodalom felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában