Az anyák megmentője

2020.07.01. 12:03

Újrarendezett emlékszobával ünnepli névadóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Újrarendezett emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli névadóját születésének évfordulója alkalmából az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum – olvasható az intézmény keddi közleményében.

Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, vagy ahogyan ezekben a hónapokban világszerte emlegetik, a kézmosás atyja 1818. július 1-jén született.

A járványhelyzetet követően a múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.

A szülőház emeleti terében, az állandó kiállítás részeként eddig csak eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség, most a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból egy fogadókapu és több vitrin is gazdagabb bemutatót kínál Semmelweis Ignác életének, orvosi pályájának és kultuszának legfontosabb fejezeteiből.

Látható többek között Csánky Dénes akvarellje a tabáni szülőházról, családi fényképek, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítvány a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis gyászjelentése, emlékművének és életrajzi filmjének dokumentumai.

A kiállítás kurátora Horányi Ildikó, aki azt a műtárgy- és dokumentumválogatást is elkészítette, amelyből két magyar és angol nyelvű virtuális kiállítás nyílt,

ugyancsak Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából.

Borítókép: Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában