üzen a múlt

2020.06.23. 08:28

A szocialista időszakot dokumentáló fotógyűjtemény került Budapest Főváros Levéltárához

A hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat.

Forrás: Fortepan

A magyar főváros szocialista kori történetét reprezentáló mintegy 150 ezer darabos fényképgyűjtemény került Budapest Főváros Levéltárába.

A levéltár hétfői közleménye szerint a gyűjtemény a hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat. A csaknem 150 ezer darabos kollekció a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) Riporteri Osztályának egykori fotóarchívuma.

A kollekció a Főfotóval szerződésben álló vállalatok, intézmények és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza. Találhatók benne felvételek a szocialista korszak fővárosi gyárairól, különféle üzletekről, szakmai vásárokról, valamint termék-, reklám-, esemény-, város- és tájfotók, illetve portrék is.

Az első digitalizált állományokban láthatók képek az 1987-es Filmszemléről, a Fővárosi Kézműipari Vállalat 1984-es divatbemutatójáról, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumról (1986), a Főfotó vállalati tanácsválasztásáról (1985) és az 1986-os I. Bridzs Európa Bajnokságról is.

Mint írják, a fényképek rendszerezése, leírása és digitalizálása várhatóan több évig tartó munkafolyamat lesz, de a feltárással kapcsolatos első eredményeket már a következő hónapokban megosztják az online felületeken.

A szerteágazó témájú fotóanyag betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba, ami a közelmúlt és a fotózás iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes és tanulságos múltidéző utazásnak ígérkezik – mutatnak rá a közleményben.

Borítókép: illusztráció / Budapest XIV. Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), május 1-i felvonulás. / fortepan.hu / adományozó: Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában