Történelmi pillanatképek

2020.03.31. 21:40

Megjelent a Jászmagyar honvédek albumának második kötete

Babucs Zoltán új könyvében a honvédek mindennapjait és hadmozgásait megörökítő fotókkal találkozhatunk.

Balázs D. Attila

Forrás: Babucs Zoltán gyűjteménye

Honvédeink tetteiről, kalandjairól nem készülnek amerikai filmes szuperprodukciók, de talán így van ez jól. Ki tudja, milyen szörnyűséget kalapálna össze egy hollywoodi rendező abból, ami nekünk szent és sérthetetlen. Annál nagyobb szerencsénk van a történelmi albumok terén, amilyenből Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet ügyvivő szakértője is többet letett már az asztalra.

A Jászmagyar honvédek első albuma 2017-ben jelent meg, még sorozatjelzés nélkül. Valószínűleg a szerző ugyanúgy járt, mint jómagam, amikor a Torockó és környéke régi képeslapokon című könyvemet leadtam a nyomdának, a képanyag ugyanis ezután nyomban tovább kezdett gazdagodni, pedig nem is terveztem második kört. Babucs is számos dokumentumértékű fényképet kutatott fel két év alatt, így született meg rendhagyó albumának második kötete.

Manapság a képes albumok reneszánszukat élik, ami egyrészt az olvasói szokások változásának is betudható, illetve annak, hogy egyre inkább becsülik az emberek a régi korok fotóit, a fénnyel írt történelmet. Különös értékük van azoknak, amelyekről tudjuk, hogy mikor, hol készült és ki szerepel rajta. A második világháború idején a fényképezés már jóval elterjedtebb volt, mint az első világégéskor, amikor a kis formátumú, hordozható gépek még épphogy csak megjelentek a porondon. Emiatt viszonylag sok felvétel maradt az utókorra a második nagy háborúból, annak ellenére, hogy az 1945 utáni kommunista rendszer máglyára kívánta ezeket a képeket.

A kassai 23. légvédelmi gépágyús üteg egyik 36 M. 4 cm-es Bofors légvédelmi gépágyúja tüzelőállásban. Kologyezsnoje, 1942 késő nyara Fotó: Babucs Zoltán gyűjteménye

A két jászmagyar albumban bemutatott fotóanyag is könnyen eltűnhetett volna, de hála a gondviselésnek és a szerzőnek, nem így lett. E képeket nézegetve visszarepülhetünk az időben, átérezhetjük a kor hangulatát, hogy milyen nagyszerű lehetett országgyarapító vagy a keleti hadszínteret megjárt honvédnek lenni, akiket családjuk mellett a társadalom megbecsülése is övezett – írja könyvében Babucs Zoltán. Az sem mellékes, hogy vitéz úrnak lenni kiváltság volt, és a visszatérési érmeket, Tűzkeresztet vagy Vitézségi Érmet viselő honvédek a települések üde színfoltját jelentették azokban az időkben.

A tősgyökeres jászkun családból származó Babucs sok egykori honvédtiszttel, altiszttel, tisztessel és legénységi állományú bakával készített interjút az elmúlt negyed században, tőlük származik az a képanyag, amely az új albumba is bekerült. A mostani kötet gerincét Hunyadi János, a jászberényi 1/II. harckocsi zászlóalj tartalékos páncélos hadnagyának érdekes felvételei mellett Sárosi Ervin tartalékos gyalogos zászlós, a jászberényi 32./III. zászlóalj szakaszparancsnokának fotóalbuma adja.

Borítókép: Három hadapród őrmester egy 38 M. Toldi B20 könnyűharckocsi mellett. Jászberény, 1942 februárja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában