másik jön helyette

2020.02.27. 08:45

Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik.

Elszállításra készítik elõ a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának szakemberei a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál kiállított, felújításra szoruló T-34-es harckocsit a budavári Kapisztrán téren 2020. február 27-re virradóan. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Átmenetileg lecserélik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit – tájékoztatott az intézmény.

A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállították.

A Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának szakemberei elszállítják a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál kiállított, felújításra szoruló T-34-es harckocsit
Fotó: Mónus Márton / MTI

A harckocsi „távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek” – közölte az intézmény.

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.

Elszállításra készítik elő a felújításra szoruló T-34-es harckocsit a budavári Kapisztrán téren 2020. február 27-re virradóan
Fotó: Mónus Márton / MTI

A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták.

Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában