újabb

2019.12.19. 16:52

Súlyos szexuális zaklatási botrány a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A tanár 2017 óta már nem dolgozik az intézményben.

Megalázta, megfélemlítette és szexuálisan zaklatta diákjait a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy tanára, (egyelőre nevének kezdőbetűjét írjuk le: T.) egy jelenlegi diák állítása szerint. Ráadásul, a diák szerint erről a tanár videót is készített. Az Origo információi szerint a diák írásban jelentette az esetet Upor László rektorhelyettesnek, aki éppen most akar az egyetem rektora lenni.

Upor nem válaszolt az Origo kérdéseire, de az egyetem kancellárja (aki természetesen nem felelős a szakmai munkáért) megerősítette, valóban kaptak ilyen bejelentést.

A tanár 2017 óta már nem dolgozik az egyetemen.

Az Origo birtokába jutott egy levél, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy jelenlegi diákja írt Upor László rektorhelyettesnek. Ebben a diák leírja, korábbi és jelenlegi diákok, valamint színészek beszámolóiból megtudta, hogy

az egyetem egy korábbi tanára, T. szexuálisan zaklatta diákjait.

A levélíró állítja, T. , aki 2012 és 2017 között kifejezetten hatalmi helyzetben levő tanár volt a Színművészetin,

diákjai nemi identitásával foglalkozott, megalázta és megfélemlítette őket, a szexualitásukat firtató beszélgetésekről videofelvételt is készített.

Példákat is felsorol az egyetemnek küldött levelében. Azt írja, hogy egy órán nemi identitásuk alapján csoportosította a diákjait (egyik oldalra kellett állni a heteroszexuálisoknak, másikra a homoszexuálisoknak), egy másik alkalommal pedig videót készített róluk, miközben nemi identitásukról és politikai nézőpontjukról kérdezte őket. Azt is írja, hogy

szexuálisan is zaklatta őket.

A levélíró szerint a videókat később a tanár másokkal kielemezte, és azzal megfélemlítette a diákokat.

Az üggyel kapcsolatban az Origo megkereste a Színművészeti rektorhelyettesét, Upor Lászlót és az egyetem kancellárját, Vonderviszt Lajost. Arra volt kíváncsi:

  • az egyetem fenntartja-e Upor László rektorhelyettes korábbi állítását, miszerint nem érkezett semmilyen bejelentés szexuális zaklatásokról;
  • kaptak-e olyan levelet, amiben az egyetem egyik oktatóját, T.-t azzal vádolják, hogy videofelvételeket készít a hallgatókról, ahol politikai szimpátiájukról és szexuális irányultságukról kérdezi őket, majd ezeknek a felvételeknek a segítségével manipulálta, megfélemlítette a diákokat;
  • kaptak-e olyan levelet, amiben azt írják T.-ről, hogy heteroszexuális fiatalokat homoszexuális szexuális tevékenységre bíztat;
  • kaptak-e olyan levelet, amiben azt írják, hogy T. szexuálisan zaklatott hallgatókat;
  • volt-e, van-e tudomásuk T. ilyen módszereiről.
  • Upor László nem válaszolt a kérdésekre, bár az Origo természetesen névvel és keresztnévvel pontosan megnevezte az oktatót.

    Vonderviszt Lajos kancellár az Origónak küldött válaszában elismerte, hogy a levelet megkapták. Azt írta, a levél Upor László rektorhelyettes korábbi nyilatkozata után érkezett, december 13-án, postai úton. Ahogy a kancellár fogalmaz, a névtelen levélben – a hallgató azt írta, tart a retorzióktól -

    korábbi oktatójukat és korábbi hallgatóikat érintő állítások vannak.

    „Miután az egyetemnek több mint két éve sem az oktatóval, sem a hallgatókkal nem áll fenn semmilyen jogviszonya, sem jogunk, sem lehetőségünk nincs őket bármiféle vizsgálatba hivatalosan bevonni” – áll az Origónak küldött válaszban. A kancellár szerint a rektorhelyettes a levél megérkezése után értesítette a fenntartó minisztériumot, illetve meghallgatják mindazokat – önkéntes alapon –, akik érintettek lehetnek.

    A válasz végén pedig állítja, egyetlen oktatótól sem érkezett hozzá jelzés a levél megérkezése előtt az abban leírtakról.

    Természetesen a kancellár nem felelős a szakmai munkáért, nem az ő kompetenciája, hogy egy-egy órán mi folyik, azaz elsősorban a rektori címre pályázó jelenlegi rektorhelyettes, Upor Lászlónak kellene megszólalnia az újabb botrányban.

    Upor egyébként az ATV-ben azt mondta, hogy a Színművészetit vagy lelki beteg, vagy frusztrált emberek támadják csak, vagyis úgy gondolja, az intézményen belül minden normálisan működik. Úgy gondolja, hogy ami ott van, az a normális működés.

    Emlékezetes, novemberben derült ki, hogy Gothár Péter, a budapesti Katona József Színház rendezője

    szexuálisan zaklatta női munkatársait.

    Gothár a Színművészeti oktatója is volt. Nemcsak Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem Upor László-féle vezetősége is heteken keresztül próbálta eltussolni a zaklatási botrányt. Végül Fekete Péter kulturális államtitkár közbelépésének és az innovációs minisztérium felügyeletének volt csak köszönhető, hogy Gothárt kirúgták.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában