a magyar kultúra harcosa

2019.12.18. 13:01

Magyarország összeomlásának okai és a kiút

A magyar kultúra egyik legnagyobb harcosának nevezték Bangha Bélát kedd este a budapesti Párbeszéd Házában tartott könyvbemutatón, ahol az apropót a száz évvel ezelőtt kiadott és most újra megjelentetett Magyarország újjáépítése és a kereszténység című kötete adta.

Az egykori jezsuita szerzetes az 1919-es Tanácsköztársaság borzalmai után írta meg könyvét, amelyben mindenki számára közérthető módon ismertette a gyilkos baloldali eszmék hátterét, illetve kiutat mutatott az összeomlásból. Szakács Árpád újságíró elmondta:

Bangha Béla nevéhez köthető a katolikus sajtó megszervezése és az, hogy az egyház felvette a küzdelmet a romboló és destruktív balliberális ideológiákkal szemben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bangha által alapított Magyar Kultúra című lap évtizedekig a magyar szellemi élet egyik legfontosabb centruma volt. Igazodott ahhoz a célhoz, amit Csurka István így fogalmazott meg:

„Egy egészséges nemzeti kultúrának sajátosnak és összetéveszthetetlennek kell lennie, saját kérdésekre saját válaszokat kell adnia.”

– tette hozzá Szakács Árpád.

Kovács Ervin Gellért premontrei atya azt hangsúlyozta, hogy Bangha Béla indulat és hevesség nélkül tudott olyan erőt felmutatni, amivel szó szerint kiütötte az ellenfeleket.

Tudása, érvrendszere, intelligenciája előtt a legharciasabb liberális-ateista is meghajolt.

Sajgó Szabolcs SJ megnyitójában emlékeztetett arra, Bangha Bélát sokan próbálják pro és kontra felhasználni saját igazuk alátámasztására, de egyik sem igaz.

Bangha Béla elvetett minden szélsőséget, így válhatott a magyar szellemi élet egyik legfontosabb bástyájává

– tette hozzá.

Ifj. Tompó László a jezsuita hitszónok pályáját ismertetve rámutatott: Bangha Béla a huszadik század Pázmány Pétere volt, akinek emlékét a kommunisták és a későbbi baloldal megpróbálta kitörölni a magyar történelemből, műveit, munkáit betiltották, követőit üldözték.

A Kárpátia Stúdió által kiadott könyvet jegyzetekkel és utószóval Vastag Andrea látta el.

Raffay Ernő ajánlásában így fogalmaz: Bangha Béla majdnem száz évvel ezelőtt kiadott könyvének újrakiadása a lehető legidőszerűbb.

„Ismerjék meg a magyarok milliói, hogy mi lehet a jövő útja sokat próbált, átélt nemzetünk számára: a keresztény, konzervatív Magyarország visszaállítása, természetesen a szükséges modernizációval.”

A könyv fülszövegében ez áll: „Mi a liberalizmus? Mi a szocializmus? Milyen szerepük volt a keresztény magyar államiság szétesésében? Kik, mire használták fel ezeket az ideológiákat? Mindenki számára közérthető és megdöbbentő válaszok vannak ebben a könyvben. A magyar történelem sorsfordulóiról szóló, alapműnek számító kötet száz éve jelent meg utoljára. Bangha Béla SJ Magyarország szétesése után arra kereste a választ, hogy ami bekövetkezett, az miért történhetett meg, és a katasztrófa után mi a kiút, hogyan lehetne a Károlyi Mihály és a Tanácsköztársaság által nemzetünkre szabadított reménytelenségből kitörni? Mindezt azzal a látnoki meggyőződéssel, hogy a történelem ismétli önmagát, ami egyszer bekövetkezett, az megtörténhet újra.”

Borítókép: a könyvbemutató résztvevői a budapesti Párbeszéd Házában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában