Beírta magát a filmművészet aranykönyvébe

2019.11.21. 09:28

Sára Sándorra emlékeztek Budapesten

A Nemzet Művésze a filmjeiben és a valóságban is mindig a lényegre koncentrált, azt láttatta a közönséggel.

Életének 86. évében hunyt el Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója 2019. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sára Sándor a Duna Televízió egykori elnökeként is meghatározó egyénisége volt a rendszerváltást követő időszaknak

jelentette ki Lezsák Sándor Budapesten, a Nemzeti Fórum Kölcsey Körében, ahol a filmrendező-operatőrre emlékeztek.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy Sára Sándor a filmjeiben és a valóságban is mindig a lényegre koncentrált, azt láttatta a közönséggel.

Mozgósító nemzeti erőtérnek volt a meghatározó alakja, és ma is az, hiszen alkotásain keresztül ma is körülöttünk él

mondta a politikus.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvényen felidézte, hogy gyerekkori élménye Sára Sándor dokumentumfilmje a második magyar hadseregről. Ebből tanulta meg, hogy a hadsereg katonái – a hivatalos narratívával szemben nem fasiszta katonák, hanem hősök voltak, vagyis a rendező visszaadta nagyapáink becsületét fogalmazott.

Azzal, hogy

Sára Sándor ezt a filmet meg merte csinálni egy diktatúrában, bátorságot adott neki és megtanította arra, hogy fontos a nemzeti összetartozás

mondta.

Sára Sándornak köszönhető az is, hogy az egykori Duna Televízió a nemzet televíziójává vált

fűzte hozzá Balogh László.

Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Csoóri Sándor mellett Sára Sándornak köszönhető a Duna Televízió megvalósulása, hogy a nemzet televíziójaként égi köldökzsinór módjára kösse össze a 20. században szétszakított magyar nemzetrészeket. Dokumentumfilmjeivel pedig amelyekkel határtalan bátorságról tett tanúságot beírta magát a filmművészet aranykönyvébe emelte ki a vezérigazgató.

Borítókép: Sára Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában