Mozi

2019.08.24. 10:58

Andy Vajnáról is megemlékeznek a filmmaratonon

Andy Vajnáról (1944-2019) is megemlékeznek a szeptember 4. és 11. között rendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyen részt vesz Pierre Richard francia színész, Michael Nyman világhírű angol filmzeneszerző és Magda Vásáryova szlovák színésznő is.

Budapest, 2018. szeptember 6. A Volt egyszer egy Vadnyugat címû filmet vetítik a Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren 2018. szeptember 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A szervezők közlése szerint a fesztivál szeptember 4-én az év elején elhunyt magyar producer, Andy Vajna előtt tiszteleg az Evita című zenés filmmel. Másnap Jankovics Marcell rendező jelenlétében vetítik a frissen felújított Fehérlófia című animációt, amely a montreali Fantasia filmfesztiválon tartott világpremiert követően először lesz látható Magyarországon.

A filmmaraton idei témája a film és a zene kapcsolata lesz. Szeptember 7-én a Queen – Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilm lesz műsoron, a következő nap az István, a király magyar rockoperafilm frissen felújított változatát láthatja a közönség.

A filmmaraton díszvendége lesz Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, akivel szeptember 6-án találkozhat a magyar közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Félénk vagyok, de hódítani akarok (1978) című film vetítése előtt. Aznap este a Szent István téren ingyenes szabadtéri vetítésen láthatják a nézők a Magas szőke férfi, felemás cipőben (1972) című vígjátékot, amely előtt Pierre Richard mond bevezetőt.

Michael Nyman angol filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke és Peter Greenaway kultikus filmjeinek zeneszerzője), vezeti be szeptember 9-én a Szent István-bazilika előtti téren Dziga Vertov avantgárd vizuális szimfóniáját, az Ember a felvevőgéppel (1929) című némafilmet, melyhez Michael Nyman komponálta a zenét. A világhírű zeneszerzővel szeptember 10-én tartanak beszélgetést filmes és zeneszerzői karrierjéről a Filmalap Fast Forward Programjának keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A beszélgetés után a Zongoralecke (1993) című három Oscar-díjjal kitüntetett filmet vetítik.

Az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton vendége lesz még Udo Kier német származású amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, aki ugyancsak a Fast Forward Program szervezésében tart előadást szeptember 8-án az Ódry színpadon. Majd műsorra tűzik a Psyché (1980) frissen felújított változatát az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A közönség a film eddig soha nem látott próbafelvételeiből is megtekinthet egy rövid részletet.

Johanna ter Steege holland színésznő, Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, drága Böbe című filmjének a főszereplője az 1992-es film restaurált változatának bemutatójára érkezik a magyar fővárosba. A filmet szeptember 11-én láthatja a közönség.

Magda Vásáryová szlovák színésznő főszereplésével vetítik szeptember 5-én Jiri Menzel Sörgyári capriccio (1981) című szatirikus alkotását. A vetítés előtt a szlovák színésznővel Kerekes Vica színésznő beszélget – olvasható a közleményben.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maratont a Magyar Nemzeti Filmalap szervezi, fő támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.

Borítókép: A Volt egyszer egy Vadnyugat című filmet vetítik a Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren 2018. szeptember 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában