segítség

2019.07.31. 21:59

Rászoruló gyerekeknek gyűjtöttek csopaki művészek

440 ezer forint gyűlt össze a Csopaki Művésztelep példaértékű adománygyűjtő aukcióján.

Az ifjú művészek az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! programját támogatták műveik felajánlásával.

A nagy hagyományokkal bíró Csopaki Művésztelep idei táborának záróakkordjaként az Ökumenikus Segélyszervezet javára szervezett jótékonysági aukciót a részt vevő ifjú művészek munkáiból. A tíznapos táborban nem csak hazai diákok, hanem Angliából, Németországból, Ausztriából, de Erdélyből és Felvidékről érkező magyar fiatalok vettek részt.

Az elkészült műveket a Csopak Galériában állították ki, melynek 2019. július 30-ai megnyitója egyben egy jótékonysági aukció is volt. A rendezvény házigazdája a segélyszervezet önkéntese, az ismert televíziós személyiség Gönczi Gábor műsorvezető volt. A felajánlott művek összesen 440 ezer forintért találtak gazdára, mely összeg felajánlásával az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtéséhez csatlakozik a Művésztelep. A művészdiákok munkáiért felajánlott, azaz az aukción befolyó összegből a Segélyszervezet rászoruló gyermekek számára vásárol iskolaszercsomagokat augusztusban.

A tábor vezetője, Baska Barbara grafikusművész és filmrendező elmondta: a 23 éves hagyománnyal bíró tábor azért is különleges, mert résztvevők itt nem csak összebarátkoznak, hanem a művészet nyelvén közösen alkotnak, s ez a különleges közösségteremtő erő inspirálja az alkotási és fejlődési folyamatokat. Az aukció kiemelkedő eseménye a tábornak. Minden diák érezte, hogy ez egy fontos cél és szeretettel, lelkesen ajánlották föl műveiket. Mindenki nyer, mert egyrészt a kiállításon való szerepléstől és hogy valaki megvásárolja a művét, önbizalmat kap a diák, másrészt egy szép munkával gazdagodik, aki megvásárolja a művet, a harmadik nyertes pedig az a rászoruló kisdiák, akinek az Ökumenikus Segélyszervezetnek köszönhetően idén könnyebb lesz az iskolakezdése. Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt három évben összesen több mint 1,5 millió forintot tudtunk felajánlani jótékony célokra a diákokkal közösen – tette hozzá Baska Barbara.

Az árverésen az Ökumenikus Segélyszervezet képviseletében Gáncs Kristóf volt jelen. A szervezet kommunikációs igazgatója köszönetet mondott a szervezőknek és a diákoknak a nemes gesztusért, melynek segítségével augusztusban 44 rászoruló gyermeknek és családjának tehetik könnyebbé az iskolakezdést, esélyt kínálva nehéz helyzetükből fakadó hátrányaik leküzdésére, a felzárkózásra. A szakember kiemelte: a 1353-as adományvonal hívásával mindenki könnyen csatlakozhat az Iskolakezdés együtt! adománygyűjtéshez, melynek előfutára volt a mostani aukció. Mindig nagy öröm olyan példamértékű kezdeményezéseket látni, mint a Csopaki Művésztelepé: hogy valaki a saját környezetében, a saját lehetőségeit felhasználva – jelen esetben a művészetet, egy alkotótábort összekapcsolva az adományozással – teremt lehetőséget a jótékonykodásra – hangsúlyozta Gáncs Kristóf.

Borítókép: Gönczi Gábor az aukción

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában