június 21-23

2019.05.30. 14:14

Ipoly Feszt néven új rendezvény indul útjára

Az öt magyarországi és két felvidéki településen megrendezésre kerülő fesztivál az Ipolymenti térség a kulturális sokszínűség mellett a természeti kincseket is bemutatja majd.

A fesztivál célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az Ipoly mentére és a Börzsöny vidékére, amely egy kicsit elfeledett, ugyanakkor az egyik leginkább természetközeli térsége az országnak. Egy kulturális nemzet és közösség vagyunk a folyó két partján – mondta Rétvári Bence, az Emmi politikai államtitkára, az Ipoly Feszt fővédnöke a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke arról beszélt, hogy az Ipoly Feszt megrendezésének ötlete tavaly szeptemberben az Ipolyon tartott hídkoncerten született. Kitért arra, hogy Magyarország ezen részén, Váctól északra nem igazán van fesztivál, ugyanakkor például a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan példája azt mutatja, hogy minőségi programmal bárhol vonzani lehet a látogatókat.

A háromnapos ingyenes esemény mintegy száz programja Szobon, Márianosztrán, Vámosmikolán, Kemencén, Ipolydamásdon, valamint a szlovákiai Ipolyságban és Ipolyszalkán lesz. A nyitókoncertet június 21-én Bogányi Gergely zongoraművész adja a Vox Humana Énekkar közreműködésével a kemencei katolikus templomban, utána Nagy Feró és a Beatrice játszik a szobi nagyszínpadon.

„A kemencei templomban játszottam lemezre Chopin összes zongoraművét 2010-ben, ami életem egyik legintenzívebb időszaka volt, akusztikailag rendkívül különleges helyszín ez. Számomra nagy öröm, hogy a szobi zeneiskola igazgatójaként tíz éve részese lehetek e gyönyörűséges térség kulturális és zenei életének” – mondta Bogányi Gergely.

Nagy Feró kiemelte: egy ilyen fesztiválon az a legjobb, hogy az emberek összejönnek a környékbeli településekről, jól érzik magukat és eszmét cserélnek egymással.

Az Ipoly Feszten fellép még mások mellett Hevesi Tamás, Freddie, a Ladánybene 27, a Vác Civitas Szimfonikusok zenekar, a Talamba Ütőegyüttes, a Bagossy Brothers Company, lesznek családi és gyerekprogramok, túrázás, gazdag a gasztronómiai kínálat.

Zámbó Emese, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta: a rendezvénnyel közösségeket akarnak építeni.

„Azt szeretnénk, ha az emberek felfedeznék az itteni kincseket, a természeti adottságok mellett a helyi kézművesek, kereskedők áruit, a helyi vendéglátást, és sikerüljön beindítani az ide irányuló turizmust. A fesztivál saját programjaival rákapcsolódik a részes települések hagyományos városi és falunapjaira” – mondta Zámbó Emese.

A legtöbb program június 22-én szombaton lesz az Ipoly Feszten, minden településen már délelőtt elkezdődnek a programok. Lesz kispályás focitorna, sárkányhajózás, családi kenutúra az Ipolyon, lehet utazni a kemencei erdei múzeumvasúttal is. A legkisebbeket Dudó bohóc, a Langaléta garabonciások vásári komédiái szórakoztatják, de lesz óriáscsúszda, előadást tart a Magyar Népmese Színház.

A túrázók kemencei indulással a Börzsöny nyugati gerincén vehetnek részt vezetett túrán a Hazajárók című műsor vezetőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A gasztronómiai kínálatban szerepel bográcsgulyásozás, palacsintasütés és tócsnikészítés is.

További információk a facebook/ipolyfeszten érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában