Egy szavalattal közelebb

2019.04.05. 14:45

Több száz diák mondott verset a Szaval a Suli! pályázaton

A verseny eredményét is kihirdették: most bárki megtekintheti a győztes előadást.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó az MTVA-val partnerségben a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatának, az idén nyolcadik alkalommal megrendezendő VERSMARATON-nak kísérő rendezvényeként meghirdette a Szaval a suli! elnevezésű pályázatot, amelyre iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhettek egy kortárs vers közös elszavalásával – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, az idén első alkalommal meghirdetett Szaval a Suli! – pályázaton a Zsille Gábor szerkesztette, Az év versei 2018 című antológiában megjelent mintegy 350 versből választhattak a pályázók. Az általános- és középiskolások számára meghirdetett pályázaton 15 iskola vett részt, s 15 költő versét szavalták el. A csoportok átlagosan 20-25 főből álltak (volt, ahol száznál is többen szavaltak), így négyszáznál is több gyermek szavalt kortárs verset – tudatják.

A pályázatok az ország minden részéről érkeztek (Budapest, Hernádnémeti, Gyulaháza, Mátészalka, Salgótarján, Biatorbágy, Miskolc, Tiszaújváros, Letenye). A gyermekek elhivatottságának, lelkesedésének és a felkészítő tanárok felkészültségének köszönhetően nagyon szoros verseny alakult ki, s így – fogalmaznak a szervezők – a verseny elérte célját: a kortárs költészet egy szavalattal közelebb került a fiatalokhoz.

A zsűri döntése értelmében

a Budapest XXI. Kerületi Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozata nyerte az első helyezést Serfőző Simon: Az eget, földet nézzétek című versének előadásával. Felkészítő tanár: Varga Veronika.

A győztes szavalat alább megtekinthető:

További helyezések:

2. A budapesti Gádor Általános Iskola felsős színjátszócsoportja Gál Sándor: Itt sok a csend már című versével. Felkészítő tanár: Szabados Mónika.

3. A tiszaújvárosi Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola (4.a és 4.b osztály) Lázás Balázs: Tartózkodó kérelem című versével. Felkészítő tanár: Csernikné Nagy Mária Krisztina, Papp Zsuzsanna

4. A Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola (5.a és 7.a osztály) Lackfi János: Tészta-szívvel című versével. Felkészítő tanár: Horváthné Vlasics Zsuzsanna

5. A Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium (12/B osztálya) Kürti László: Magányos ősállatok című versével. Felkészítő tanár: Kovácsné Kiss Csilla

A közlemény szerint a zsűri tagjai Farkas Tibor (népművelő, zenész), Horváth Szilárd (szerkesztő, műsorvezető), Stifner Gábor (szerkesztő, kulturális újságíró), Szentmártoni János (író, költő, a Magyar Írószövetség elnöke) és Zsille Gábor (József Attila-díjas költő, műfordító) voltak.

A győztest élőben is hallhatjuk április 11-én a Versmaratonon, a Petőfi Irodalmi Múzeumban – tudatták a szervezők.

Borítókép: részlet a győztes produkcióról készült videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában