Újraértékelt kánon

2019.03.11. 09:39

MMA: alapvető célunk a művészeti közösségek és a civil szervezetek támogatása

Kanonizációról, népi írókról, ez évi tervekről, valamint a sikerrel bevezetett művészeti életpályamodellről beszélgettek Kucsera Tamás Gergellyel, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárával egy lapinterjúban.

Budapest, 2012. december 15. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) fõtitkára felszólal az akadémia közgyûlésén Budapesten, a Vörösmarty téri Kristályházban 2012. december 15-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kallos Bea

Kucsera Tamás Gergely a Szabó Zoltán író, falukutató életművét bemutató tanulmánykötet közelmúltban történt megjelenése apropóján a Magyar Hírlapnak elmondja, céljuk az, hogy újra kontextusba helyezzék azokat a szerzőket, akikről „azt hisszük, hogy a helyükön vannak”, illetve újra behozzák azokat a köztudatba, akik a feledés homályába vesztek. Hozzátette: a most megjelent kötet egy sorozat tizenhatodik darabja.

„Nemcsak a rekanonizáció fontosságát kell itt kiemelnünk, hanem a második világháború után a kánonból politikai okokból kikerült, a magyar közéletből eltávolított emigráns szerzőket is”

- hangsúlyozza.

Sokszínű programkínálat

Az MMA főtitkára a művészeti testület ez évi terveiről elárulja, az elmúlt évek munkáját szeretnék folytatni, amikor „az akadémia intézménycsaládja, az elméleti intézet, a könyvkiadó, a Műcsarnok összehangoltan, erős koordináció mellett működik, egymást kiegészítik, segítik”, továbbá amikor „a Pesti Vigadó nemcsak nemzetközi, diplomáciai, társadalmi, társasági eseményeknek ad otthont, hanem visszatérő, az MMA által támogatott vagy szervezett művészeti programok helyszíne is”.

Az interjúalany kiemeli a Szó-szín-játék- és a Pastorale-sorozatot, amelyből tévéműsor is készül, de ezek mellett számos koncertnek, konferenciának, kiállításnak is helyet ad a Vigadó akár a kortárs építészet, akár az ipar-, a képző- vagy a népművészet területén.

Elárulja, hogy a Műcsarnokban elindul a Nemzeti Szalonok második ciklusa az építőművészettel, és még idén elkezdődik az Építészeti Múzeum kialakítása. Hozzáteszi, hogy az MMA részt vesz a japán, a kínai, a dél-koreai magyar kulturális évadokban, segítve a kormányzat kulturális diplomáciai törekvéseit, de a határon túli kulturális intézetekkel is folyamatosan együttműködik.

Találkozási pont

- A hároméves művészeti ösztöndíjunk második évfolyamát fogjuk elindítani idén, a tavaly bevezetett művészjáradékot pedig megközelítőleg ezernégyszáz művész, illetve elméleti szakember kapja – emlékeztet Kucsera Tamás Gergely, hangsúlyozva, hogy az MMA folytatja a művészek támogatását: az ötvenes éveikben járók is egyéves ösztöndíjakat kapnak. Mindezekkel kiépült a művészeti életpálya rendszere, mutat rá a főtitkár, aki szerint az akadémia művészettámogató tevékenysége pozitív visszajelzésének tekinthető, „hogy szakmai, közéleti értelemben találkozási pontok jönnek létre”, és hogy a közönség nagy számban látogatja intézményeiket. Megjegyzi,

a Műcsarnoknak csaknem kétszer annyi látogatója van, mint mielőtt az MMA-hoz került volna.

Az interjú felhívja a figyelmet arra az MMA-pályázatra, amely művészeti szakmai programokat támogat és amelynek március vége a beadási határideje. Ezzel kapcsolatban Kucsera Tamás elmondja: a kiírás alapvető célja a művészeti közösségek és civil szervezetek támogatása. A pályázati tematikát évről évre az MMA tagozatainak javaslatai alapján állítják össze a különböző művészeti ágakhoz, illetve a művészetelmélet területeihez kötődően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában