Világpremier

2019.02.08. 08:02

Hazánkban mutatkozik be az Európai Roma Fesztiválzenekar

Szakcsi Lakatos Béla, az előadás művészeti vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan problémákat, mint a migráció vagy a kisebbségek helyzete, kultúrával inkább meg lehet oldani, mint más eszközökkel.

Budapest, 2019. január 29. Az Európai Roma Fesztiválzenekar nyílt próbája, balról Kathy Horváth Lajos hegedûmûvész, zeneszerzõ, zenekarvezetõ (b2) a Fõvárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban (FROKK) 2019. január 29-én. A 37 tagú együttes az Európai Tudományos és Mûvészeti Akadémia kezdeményezésére állt össze, a bemutatkozó koncertjük február 10-én lesz a Müpában. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Európai Roma Fesztiválzenekar az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kezdeményezésére állt össze, a bemutatkozó koncert február 10-én lesz a Müpában.

A budapesti előadás művészeti igazgatója Szakcsi Lakatos Béla, a zenekarvezető Kathy Horváth Lajos. A 37 tagú nagyzenekar mellett színpadra lép többek között Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula és Szakcsi Lakatos Róbert. A külföldi fellépő a Django Reinhardt örökségét ápoló Dotschy Reinhardt Quartet lesz, melynek alapító-frontembere Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekesnő.

Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző (b) és Emilio (Jellinek Emil) énekes az Európai Roma Fesztiválzenekar nyílt próbáján a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban (FROKK) 2019. január 29-én.
MTI/Balogh Zoltán

A koncerten elhangzik mások mellett Liszt II. Magyar Rapszódiája, cigány kortárs és világzene, Toni Iordache Cimbalomszólója, Reményi Ede Repülj fecske című műve, de lesz amerikai dzsessz is cigány stílusban, hegedűszonáta (Eugéne Ysaye szerzeménye) és a résztvevők eljátsszák Pablo de Sarasate Zigeunerweisen című kompozícióját is.

Szakcsi Lakatos Béla művészeti igazgató a rendezvénnyel kapcsolatban az ECHO TV Kultúrklub című műsorában elmondta: világpremierről van szó, hiszen a kiváló kisebbségi muzsikusokból álló zenekar most először ad koncertet. A Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kisebbségi és migrációs bizottsága elnöke, Nikházi Gábor adta az ötletet a zenekar megalakulásához. Az együttes nem csak Budapesten lép fel, hanem a tervek szerint európai turnéra indul, és a fellépők között minden esetben megtalálható lesz az adott ország nemzeti kisebbsége. „Nem csak a migrációt kell megoldani Európában, hanem a kisebbségek helyzetét is” – mondta a jazz-zongorista a zenekar missziójával kapcsolatban, majd hozzátette:

sokkal inkább meg tudja oldani a kultúra az ilyen típusú nehézségeket, mint a politika vagy bármi más.

„Nikházi Gábor Európai árváinak nevezi a cigányságot, aminek én nagyon örülök” – fogalmazott Szakcsi Lakatos Béla.

A teljes beszélgetés:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190207_kulturklub.MP4

Borítókép: az Európai Roma Fesztiválzenekar nyílt próbája 2019. január 29-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában