Interjú

2018.12.06. 11:16

Szerzetes, punk is volt, most pedig a komolyzenét magyarázza

Bősze Ádám életpályája korántsem szokványos – sőt, előadói stílusa sem az.

Fotó: Bublik Róbert

Varázsa van úgy hallgatni komolyzenét, hogy előtte elbeszélgetnek az emberrel a szerzőről, a mű születésének érdekességeiről. A kedvcsinálót pedig senki nem tudja közvetlenebbül elmondani, mint Bősze Ádám.

Hogy kezdődött a komolyzenei magyarázósdi?

A Bartók Rádióban a Muzsikáló reggel című műsorral kezdődött, aminek már 10 éve vagyok az egyik műsorvezetője, majd a MÜPArt Classic-kal folytatódott: a Művészetek Palotája szerette volna viszontlátni a tévében is a legjobb koncertjeit.

Hogy lehet a szakszerűt populárissá tenni?

Szerencsém van, mert ez a személyiségemből fakad. Zenetudományi szakon végeztem ugyan a Zeneakadémián, de

mindig úgy igyekszem zenei tartalmat közvetíteni, hogy érdekes és közérthető legyen amit mondok.

Miként lett ebből Pécs?

Oda mindig, mint az ország mediterrán fővárosába készültem, ám az időjárás folyamatosan keresztülhúzta a számításaimat, ez nagyon nem jött be. Aztán felkérést kaptam a Filharmónia Magyarországtól, és tetszett, hogy vidéken is tud működni országos zenei centrum, majd a Pannon Filharmonikusok testhez álló Újévi, Valentin-napi koncertjeinek moderálására hívtak, és egyre inkább az ujja köré csavart a város.

Igaz, hogy már saját pécsi sorozata is van?

A fiataloknak szóló #NoBabel tartalmat együtt döntjük el a zenekarral és Vass András karmesterrel. Az évenkénti alaptéma tőlem származik, de az sem zavarna, ha más ötlete szerint munkálkodnánk.

Bősze Ádám műsorvezető szelfit készít a Pannon Filharmonikusok #NoBabel programjának ifjú résztvevőivel. Fotó: Bublik Róbert

A külföldi hallgatók beavató koncertjén olyan szépen beszélt angolul, hogy egy tanárnő egész este áradozott a kiejtéséről. Honnan a nyelvi jártassága?

Éltem Írországban, és sokat megyek üzleti útra Nagy-Britanniába, mert van egy zenei antikváriumom. De hogy jól beszélnék angolul? Nem tudom, erről nincs semmiféle papírom.

Érdekesen alakult a pályafutása, hiszen kevésen múlt, hogy nem lett szerzetes. Pontosabban az is volt, nyolc éven keresztül.

Mindez azon múlt, hogy rájöttem, bármennyire is szeretek én a szerzetesekkel lenni, nem azért vagyok ott, amiért a többiek. Nem az elhivatottság tartott ott, hanem mert szerettem a körülöttem élő embereket.

Egyébként is csak addig csinálok valamit, amíg az örömöt jelent.

Volt idő, amikor punk volt. Ma is hallgat könnyűzenét?

Igen, persze. Jelenleg szinte kizárólag Jarvis Cockert és Pulpot. Vannak ugyanis élethelyzetek, például utazás, metró, ahol egyszerűen nem lehet a klasszikus zenére figyelni.

A Balaton-parton nőtt fel. Mi maradt a víz szeretetéből?

Volt időszak, amikor azt terveztem, hogy Pécsre költözöm, s talán a víz hiánya is közrejátszott, hogy ebből nem lett semmi. Öcsémmel örököltünk viszont egy nyaralót Révfülöpön a hegyen, hát az sok mindenért kárpótol.

Bősze Ádám 1968-ban született Budapesten. Balatonaligán cseperedett, az általános hét évét Balatonvilágoson járta ki, majd a fővárosi Váci utcai általánosból ballagott el. Az esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett, tanult a Teológiai Főiskolán és párhuzamosan a Zeneakadémia zenetudományi szakán. 1995-ben került az MTV Zenei Osztályához, de szerkesztett a tévénél európai integrációs magazint, Autószalont, popzenei műsort is. 2008 óta a Bartók Rádió, 2014-től a Virtuózok műsorvezetője, a Pannon Filharmonikusokkal 2013 óta aktív a kapcsolata.

 

Borítókép: Bősze Ádám. Forrás: PFZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában