tisztújítás

2018.12.10. 15:31

Megkezdődött a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése

Nem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért, valakikért jött létre.

Megkezdődött a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) tisztújító közgyűlése, amelynek napirendi pontjai között szerepel az új tagok felvétele, az elnökség megválasztása, valamint megvitatják az aktuális színházszakmai kérdéseket is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az MTT tisztújító közgyűlésén hétfőn Budapesten elmondta: az elmúlt évtized kellő és átgondolt munkával kitöltve elégséges idő volt ahhoz, hogy a Magyar Teátrumi Társaság ne csak jelenlétét, de súlyát és fontosságát is rögzítse a magyar színházi és kulturális életben.

Az államtitkár, aki a Magyar Teátrumi Társaság alapító tagja, a Magyar Teátrum kiadvány főszerkesztője, hangsúlyozta, hogy a társaság nem valami vagy valakik ellen, hanem valamiért, valakikért jött létre.

A szakmai szervezet tevékenységéről szólva emlékeztetett arra, hogy a Magyar Teátrum című lap lehetőséget ad a társaság tagszínházainak a megmutatkozásra: tíz évfolyam, száz szám, több mint egy millió lap jelent meg. Magyar Teátrum Díj a háttérszakmák legkiválóbbjainak, színházi fesztiválok Szarvason, Tusnádfürdőn és Délvidéken, programok tucatjai, százai jelzik, fémjelzik munkánkat – mondta.

Mint felidézte, a Magyar Teátrumi Társaság létrehozása arra irányult, hogy valamennyi magyar nyelvű játszóhely határon innen és túl rendelkezzen kellő érdekvédelemmel, érdeklődése centrumában a magyar nyelvvel ápolhassa a színházi hagyományokat és önmagát kellő súllyal és méltósággal definiálhassa a teljes magyar színházi struktúrában.

Az elmúlt tíz év ezen feltételek megteremtésének az időszaka volt, a következő tíz évnek arról kell szólnia, hogy a megteremtett lehetőségekkel hogyan tudunk élni. A felmutatott értékeinket megtartva hogyan leszünk képesek a színházi életet és szemléletet minőségi produkciókkal magunk is formálni – mondta Fekete Péter.

Az összefogás megteremtődött, a szándék programmá szélesedett, a tervek mára elvitathatatlan eredményekké váltak. Éljünk, legyünk képesek élni mostantól azzal, amit a tíz év alatt létrehoztunk a magunk és mások javára – fogalmazott az államtitkár.

A budapesti Nemzeti Színházban tartott közgyűlésre a Magyar Teátrumi Társaság 65 tagszervezetének képviselői kaptak meghívást.

A napirendi pontok között szerepel az új tagok felvétele, tisztújítás, az elnök és az alelnökök, valamint a Felügyelő Bizottság tagjainak megválasztása. A résztvevők beszámolót hallhatnak a Magyar Teátrumi Társaság alapítása óta eltelt tíz évről, megvitatják az aktuális színházszakmai kérdéseket és szó esik a TAO támogatás megszüntetésével létrejövő helyzetről is.

A szervezet tagjai közé a közgyűlés első felében felvételt nyert a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház.

Borítókép: A Budapest Táncszinház táncosai / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában