Profizmus a színfalak mögött

2018.12.11. 10:37

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat a Nemzeti Színházban

Vidnyánszky Attila kiemelte: a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ünneplik, akik nélkül nem volna színház.

Budapest, 2018. december 10. Magyar Teátrum Életmûdíjjal kitüntetett Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvésznõ (b) a színházi háttér- és kiszolgálószakmák mûvelõit elismerõ Magyar Teátrum Díjak átadásán a Nemzeti Színházban 2018. december 10-én. Jobbról Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára, Zalán János színész és Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház fõigazgatója (j-b). MTI/Mónus Márton

A színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőinek szóló elismeréseket hétfőn este adták át.

Elismerést kapott Szalontai Gabriella, a József Attila Színház kelléktárvezetője; Bajkó György, a székesfehérvári Vörösmarty Színház műszaki vezetője; Hordós András, a Vígszínház kelléktárvezetője; Ifj. Taraczközy Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője; Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház világosító tárvezetője; és Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője.

Nemzetiségi különdíjban részesült Prágai Tibor Tivadar, a Magyarországi Szerb Színház szcenikusa; határon túli különdíjban Erdélyi Zoltán, a Komáromi Jókai Színház színpadmestere.

Az esten első alkalommal adták át a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő vehetett át.

Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a kilencedik alkalommal átadott elismerésekkel kitűnő színészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója beszédet mond a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjak átadásán a Nemzeti Színházban 2018. december 10-én.
MTI/Mónus Márton

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ünneplik, akik nélkül nem volna színház.

Bár a közönség legtöbbször csak a színészek vagy a rendezők tevékenységét ismeri, egy-egy színházi előadás létrejöttéhez nyolcvan szakma közös munkájára van szükség

- fűzte hozzá.

A Magyar Teátrum Díj

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják.

 

Immáron ötödik alkalommal a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Molnár Tamás, a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője vehetett át.

A táncos, zenés és cirkuszi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Rétfalvi János. Az idén első alkalommal átadott díjjal a Magyar Színháztechnikai Szövetség a nyugalmazott szakember négy évtizedes, több teátrum színházi főmérnökeként, majd az Újszínház műszaki igazgatójaként végzett munkáját ismerte el.

Borítókép: Magyar Teátrum Életműdíjjal kitüntetett Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő (b) a Magyar Teátrum Díjak átadásán a Nemzeti Színházban 2018. december 10-én. Jobbról Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Zalán János színész és Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója (j-b).

MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában