Kiállítás

2018.11.27. 06:00

Magyarok a Selyemúton

Széchenyi Béla – Széchenyi István gróf fia – és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába.

Tunhuang, 2018. október 2. Buddhista szerzetesek a Tunhuang várostól mintegy 180 kilométerre, északnyugatra fekvõ Jartang Geoparkban, más néven az Ördög városában 2018. szeptember 29-én. A mai Tunhuang város egykor a selyemút egyik vallási és kulturális központja volt. A várostól 25 kilométerre, délkeletre találhatók a Mokao-barlangok, vagy más néven az Ezer Buddha barlangtemplomok, amelyek egy 492 templomból álló komplexumot jelölnek. A 4. század közepétõl virágzó buddhista közösség élt itt, melynek tagjai mintegy ezer éven keresztül építették és díszítették a barlangszentélyeket. Ma 492 barlangban 45 ezer négyzetméternyi falfestmény és több mint 2000 stukkó szobor alkotja azt a csodálatos mûvészeti együttest, melyet a világ legkülönlegesebb buddhista mûvészeti galériájaként tartanak számon. 1900-ban egy taoista szerzetes felfedezett a Mokao-barlangokban egy titkos üreget, amelynek bejáratát a 11. században zárták le. A rejtekhely a rendkívüli szárazság következtében több tízezer kéziratot, valamint selyemfestmények kivételes gyûjteményét õrizte meg igen jó állapotban. A kéziratokon kívül a barlangkönyvtárban találták meg a világ legrégibb nyomtatott könyvét: a 868. május 11-re datált Gyémánt szútrát. A kínai várostól 180 kilométerre, északnyugatra fekszik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által a világörökség részekén számon tartott Jartang Geopark, más néven az Ördög városa, amelynek sziklaképzõdményei közel egymillió évesek. (MTI/EPA/Aleksander Plavevski)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Aleksander Plavevski

Széchenyi Béla és Stein Aurél belső-ázsiai expedícióit idézi fel történeti fotók, korabeli és modern térképek, kiadványok, levelek, feljegyzések, filmek és egyéb dokumentumok segítségével az Ybl Budai Kreatív Ház Magyarok a Selyemúton címmel hétfőn megnyitott kiállítása.

A két magyar felfedező előtt tisztelgő tárlat a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, az Ybl Budai Kreatív Ház és a tunhuangi kutatóközpont (Dunhuang Research Academy) együttműködésében jött létre – mondta a hétfői megnyitón Monok István, az MTA Könyvtárának főigazgatója.

Lo Hua-csing, a tunhuangi kutatóközpont igazgatóhelyettese hozzátette:

a Góbi-sivatag szélén fekvő Tunhuang ma ízig-vérig modern város, amelynek lakói már kevéssé ismerik a település múltját.

Ezért is fontosak a nyugati felfedezők feljegyzései, amelyek között kutatva kellemes meglepetésként bukkantak rá a két magyar tudós hagyatékára – idézte fel a kínai szakember.

Kelecsényi Ágnes kurátor a kiállítást bemutató vezetésen elmondta, hogy Széchenyi Béla – Széchenyi István gróf fia – és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába.

A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott.

Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Tunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját – közölte Kelecsényi Ágnes.

Hangoztatta, a tárlat magyar, angol és kínai nyelvű feliratai a legfontosabb tudnivalókat foglalják össze, az érdeklődők azonban egy okostelefonos applikáció segítségével jobban elmélyülhetnek a témában.

A 2019. január 7-éig megtekinthető kiállításhoz számos szakmai tárlatvezetés, előadás és egyéb program kapcsolódik, amelyekről a www.budaikreativhaz.hu honlapon találhatók részletes információk.

Borítókép: Buddhista szerzetesek a Tunhuang várostól mintegy 180 kilométerre, északnyugatra fekvő Jartang Geoparkban, más néven az Ördög városában / (MTI/EPA/Aleksander Plavevski)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában