Ablak a világra

2018.11.12. 18:32

Kocsis Zoltán előtt hajt fejet a pécsi zenekar kisfilmje

„Legjobban és legtisztábban a hangokkal lehet rá emlékezni” – fogalmazott Horváth Zsolt igazgató. A Pannon Filharmonikusok a kiváló magyar karmester tiszteletére forgatott filmet.

Kocsis Zoltánra emlékezve a Pannon Filharmonikusok egy rövid dokumentumfilm jellegű lenyomatot készített a tavalyi, 2017/2018-as évadban zajló Ablak a világra című hangversenysorozat alatt – ismertetik az alkotók. A mini-bérletsorozat központi motívuma az volt, hogy az alkotók eljátszottak a gondolattal, hogy vajon Kocsis Zoltán hogyan állítana össze egy három koncertből álló kínálatot a kedvenceiből, olyan közreműködőkkel és karmesterekkel, akiket nagyra becsült.

 

Kocsis Zoltán zenekarépítő tevékenysége nagyban hozzájárult a magyar szimfonikus zenekari kultúra fejlődéséhez, a pécsi együttes sokat köszönhet a közös munkának – fogalmaznak a videóhoz tartozó ismertetőben az alkotók. Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere Kocsis Zoltán szakmai-zenei kérlelhetetlenségét, színvonal iránti megalkuvásmentes elvárásait, és ennek a zenekarra gyakorolt hatását emelte ki. Kocsis Krisztián, a zongoraművész-zeneszerző-karmester fia rámutatott, hogy édesapja univerzális muzsikus volt, zenész- és karmester-mivolta kiegészítőleg, formálólag hatott egymásra, tudását világviszonylatban is csodálatra méltónak nevezte.

A videóban Horváth Zsolt Bogányi Tiborhoz hasonlóan Kocsis Zoltán maximalizmusát, kivételesen széles horizontú tudását hangsúlyozta, és rámutatott, hogy

Kocsis olyan jelensége volt az egyetemes zenekultúrának, aki minden körülmények között a zene kvalitását, tiszta megszólalását igényelte.

Emlékeztetett: tizenkét év alatt a Pannon Filharmonikusok számos művet dolgozott fel Kocsis Zoltánnal közösen. A PFZ igazgatója többek között felidézte azt is, hogy 2017. novemberben a Kodály Központ zenekari próbatermét Kocsis Zoltán teremmé keresztelték át a kiváló magyar művész tiszteletére.

A filmet a sorozat karmestereivel és fellépőivel készített rövid interjúk, valamint a koncertek felvételei gazdagítják; a filmben megszólal Kocsis Krisztián, a legendás karmester fia, Ránki Dezső és Palojtay János zongoraművészek, Bogányi Tibor, Hamar Zsolt és Vajda Gergely karmesterek, valamint Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Borítókép: képkocka a Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán-emlékfilmjéből. Forrás: Youtube / pannonphilharmonic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában