Múltunk szerelmese

2018.09.17. 07:36

Egy történelmi regény támogathatja a történelem oktatását is

Csikász Lajos eleinte a jövőt próbálta meg kifürkészni, hiszen egy tudományos-fantasztikus regénnyel kezdte írói pályafutását. Az 1998-ban megjelent Időjárőr egy évvel később elnyerte a legjobb magyar sci-fi regénynek járó Zsoldos Péter-díjat.

Később a múlt is vonzóvá vált számára, így a kuruc kor szerelmeseként és alapos ismerőjeként vált történelmi regények írójává. Csikász Lajos bár történelem szakos tanár is lehetne, ma informatikusként dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen – derült ki az ECHO TV Kettesben című portréműsorából.

Az író rajong a történelemért, ezért szeretné minél több emberrel megkedveltetni múltunkat. Meggyőződése, hogy igazi történelmi példaképek nélkül szegényebb a fiatalok élete.

Szerinte egy történelmi regény nagy mértékben támogathatja a történelem és irodalom oktatását is. Egy volt tanítványa, aki történelemtanárként dolgozik, az Ezüst sávok, arany liliomok című kötetéből bevitt részleteket az egyik tanórájára, amelyeknek köszönhetően a kisdiákok sokkal jobban megismerhették például a rozgonyi csata részleteit.

A tanulók a regényrészletek ihlette rajzokat készítettek, amelyeket később Csikász Lajos is megkapott. „Azt az érzést le sem lehet írni” – fogalmazott az író a műsorban, utalva meghatottságára. Mint mondta, a regényírással kapcsolatban ez volt az egyik legnagyobb élmény számára.

Bortóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában