Akié a nyelv, azé a gondolkodás

2018.07.26. 22:00

Kiállítás nyílt Tusványoson a legfontosabb közös kincsünkről

Csillagösvényen – nyelvében él a nemzet címmel nyílt irodalmi fotókiállítás a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sétányán.

Tusnádfürdõ, 2018. július 26. Tarlós István Budapest fõpolgármestere (j2) és Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes (j) a Csillagösvényen - nyelvében él a nemzet címû szabadtéri irodalmi fotókiállításon a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2018. július 26-án. MTI Fotó: Veres Nándor

A Csillagösvényen az erdélyi irodalom tükrét mutatja be a tusványosi Szabadegyetemen. Célja, hogy minél több embernek sugallja, hogy az irodalom nagyon fontos az egyetemes magyarság számára. Másfelől pedig, hogy megismertesse az emberekkel azt, amivel az iskolában már találkoztak, de azóta nem sokat hallottak róla. Csallóközi Zoltán, a magyar Miniszterelnökség főtanácsadója a nem mindennapi kiállítás egyik ötletgazdája. Minderről a Pannon RTV számolt be szerdán.

„A kiállítás maga, a formája, hogy egy kerítésre van felfüggesztve, alapvetően mondhatnánk azt, hogy a 21. századnak egy nagyon jó új találmánya (...) Arra jár, valamit elolvas az ember, valamit megnéz, de mégis egy tanító, közel hozza a kultúrát az emberekhez,

közel hozza az irodalmat az emberekhez, és talán fölkelti az igényt arra, hogy foglalkozzanak, törődjenek vele”

- mondta Csallóközi Zoltán.

A Duna Médiaszolgáltatónak az a célja, hogy a televíziós, rádiós és internetes platformokon túl a magyar kultúrát az utcára is kivigye – mondta a kiállítás másik szervezője, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke: „Aki ezeket a képeket látja, akik olvassák ezeket az idézeteket, azok talán az általános iskolai irodalom órán túl soha nem találkoztak irodalommal, és a magyar irodalom kincsestár a nemzet számára.”

A Tusnádfürdőn bemutatott kiállítás 20 erdélyi születésű író és költő egy-egy idézetét illetve arcképét mutatja be. A kiállítás szeptemberben valószínűleg Szabadkára is elköltözik, és ott kiegészül vajdasági magyar születésű írók és költők idézeteivel illetve fényképeivel.

Borítókép: Tarlós István Budapest főpolgármestere (j2) és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes (j) a Csillagösvényen – nyelvében él a nemzet című szabadtéri irodalmi fotókiállításon a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 26-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában