fájdalmas múlt

2018.03.28. 06:06

A paraszti társadalom felszámolásáról nyílt vándorkiállítás

A vidéki városok közül elsőként Nagykanizsán látható keddtől a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 című szabadtéri vándorkiállítása.

A nagykanizsai Thury György Múzeum udvarán felállított tablók bemutatása alkalmából Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a paraszti társadalom felszámolása szovjet mintára történt Magyarországon. Sajnos hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni arról, hogy néhány évtizede „milyen pusztítást kellett elviselnie a magyar társadalom gerincének, azoknak, akik verejtékes munkájuk árán élelemmel látták el az országot” – fogalmazott.

A kiállítás bemutatja a közelmúltunk egyik „elhallgatott, titkolt vagy éppen elfeledett” korszakát.

Ami a második világháború után a parasztsággal történt, az ma is sokaknak zsigeri valóság, hogy „kisemmizték, megnyomorították, tönkretették a családjukat” az erőszakos téeszesítéssel, voltak, akiket kényszermunkára hurcolták a Hortobágyra, hogy megtörjék őket. Ez „megbocsáthatatlan bűn, történelmi gaztett” – mondta a politikus.

Azzal folytatta, hogy

tudnunk kell arról, ami velünk, családunkkal, nemzetünkkel történt, hogy „felismerjük, ha valaki hasonlóra készül”.

A „gonosz” ugyanis csak azt várja, hogy „pillanatnyi figyelmetlenségünket kihasználva újra életre keljen”.

Az 1945 után „a lábát külső segítséggel megvetett diktatúra célja, hogy átalakítsa, megváltoztassa a magyar társadalmat, eltörölje a hagyományokat, és olyan útra kényszerítse a magyarokat, amely idegen tőlük” – fogalmazott a politikus.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke arról beszélt, hogy a tablók közel 15 év folyamatát mutatják be, hogy 1945-től kezdve „először lopakodva, majd egyre nyíltabban” miként próbálták meg a parasztságot megtörni, azt a réteget, amelyik a magyar társadalom gerincét alkotta.

Nagyon különböző eszközök voltak, ismert „a kemény, brutális fizikai erőszak”, de

a kiállítás inkább a propagandát mutatja be, „hogyan próbálták meg az emberek gondolkodásmódját befolyásolni, hazudni, egy olyan világot bemutatni, amelynek köze sem volt köze a valósághoz”.

A tárlat arra emlékeztet, hogy „egy erőszakos diktatúrára törő hatalom hogyan hazudta el a valóságot, hogyan kényszerített hallgatásra családokat” – jelezte.

Az erőszakos téeszesítés történetét felvillantó tárlat mellett egy erről készült rövidfilmet is bemutattak Nagykanizsán, majd az érdeklődők történészekkel beszélgethettek a korszakról. A kormány támogatásával létrehozott vándorkiállítás az év során további városokban is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában