Bulvár-celeb

2021.10.13. 11:25

Horrortanya a Tisza-mentén – pásztorkutyák lakmároztak a tetemekből

Az elhullott állatok tetemét a vádlott több esetben a kikötözött pásztorkutyákkal etette meg.

Forrás: Ügyészség

Nem a jó gazda gondosságával törődött az állataival az az ötvenes éveiben járó férfi, akinek a tanyáján éheztek a birkák, kecskék, szamarak és kutyák – írja a szon.hu.

Kórosan lesoványodtak

A Tisza-menti település határában lévő tanyán több mint 800 juhot, 100 kecskét, 7 szamarat és 15 kutyát tartott a vádlott olyan körülmények között, hogy az az állatoknak maradandó egészségkárosodást, több esetben a pusztulását okozta. A tanya nem volt körbekerítve, az állatok szabadon kószáltak, a szomszédos földeket is lelegelték. Rendet sem tartott a gazda a telepen, használaton kívüli tárgyak (lerobbant gépjármű, kerékpárok, kannák, flakonok), szemét és állati maradványok voltak szerteszét – ismertette a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratát dr. Szi­lágyi László.

Elképesztő körülmények uralkodtak a telepen
Fotó: Ügyészség

Az elhullott állatok tetemét a férfi több esetben a kikötözött pásztorkutyákkal etette meg. A kutyák nyakában nyak­örv nem volt, a két-három méter hosszúságú láncot közvetlenül az ebek nyakára tette a vádlott, majd annak végét például gumiabroncshoz rögzítette úgy, hogy az állatok feje fölött fedél sem volt.

A telepen tartott állatok nem kaptak folyamatosan takarmányt és vizet, ezért kórosan lesoványodtak. Az állatvédelmi szakértő megvizsgálta az állatokat, és azt állapította meg, hogy közepesen, illetve súlyos fokban alultápláltak.

A férfi különösen elhanyagolta a szamarakat, mert nemcsak, hogy nem megfelelően táplálta őket, de a túlnőtt patáikat sem kezelte. A felkunkorodó patájú szamaraknak a mozgás fájdalommal járt, lábaik minden lépésnél beleakadtak a talajba, szinte járni sem tudtak,

csupán tipegtek. A juhok körmét is elhanyagolta, azok deformálódtak, így fájdalmat okoztak az állatoknak.

Mindez hónapokon át tartott 2020 nyarától-őszétől 2020. december 8-áig, amikor egy állatvédő alapítvány feljelentésére megindult a gazda ellen a nyomozás. A férfi tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, szerinte megfelelő körülmények között tartotta az állatokat, csupán kisebb hiányosságokat ismert el – tájékoztatott a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Állatvédők jelentették fel

– Az ügyészség a vádiratban állatkínzás bűntettével vádolta a férfit, a bíróság pedig 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását két évre felfüggesztette, továbbá 600 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben, és három évre eltiltotta az állattartástól, mint foglalkozástól. A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és ügyvédje élhet jogorvoslattal – tett hozzá dr. Szi­lágyi László, és megjegyezte: az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Borítókép: Több mint 800 juhot, 100 kecskét, 7 szamarat és 15 kutyát tartott a vádlott | Fotó: ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában