fejlődés

2018.03.20. 13:38

Többszörösére nőtt négy év alatt az exportképes magyar kkv-k száma

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden ismertette a számokat.

Többszörösére nőtt 2014 és 2018 között az exportképes magyar kis- és középvállalkozások (kkv) száma – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) külgazdasági évnyitó konferenciáján, Budapesten.

Hangsúlyozta, a magyar kormány eredményesen segíti a kkv-k külpiacra jutását. Az Eximbank adatai alapján az árbevétel legalább 10 százalékát külpiacon szerző exportképes magyar vállalatok száma a 2014-es 2 ezerről 10-12 ezerre nőtt – tette hozzá.

Magyar Levente szerint a kedvező folyamat ellenére az exportképes magyar vállalkozások száma még mindig elmarad az európai uniós tagállamokban egy főre jutó mutatótól.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a kárpát-medencei jelenlétet tovább kell erősíteni. Felidézte, hogy az elmúlt években több ezer kárpát-medencei határon túli magyar vállalattal alakítottak ki kapcsolatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével, és ezt a kört szeretnék bővíteni nem magyar nemzetiségű cégek bevonásával.

Magyar Levente szólt a befektetés ösztönzés területén elért eredményekről. Tavaly 17 ezer új munkahely létrejöttét érintő 3,5 milliárd euró értékű szerződést kötöttek magyarországi beruházásról a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével, zömében külföldi tulajdonú vállalatokkal, és mindez a magyar kkv-k versenyképességét segíti.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke bejelentette, hogy a kelet-európai térségben elsőként az MKIK 2018-ban Budapesten rendezi meg az fiatal szakemberek európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt. A kamara erős versenyben Norvégia előtt szerezte meg a 2018. évi EuroSkills rendezési jogát – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában