közös erő

2018.03.20. 14:26

Összefogással lehet eredményes a halgazdálkodás

Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvényeket is.

Keszthely, 2016. február 9. Pontyokat készül a Balatonba ereszteni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársa Keszthelyen 2016. február 9-én. A cég elõzõ nap kezdte meg a tavaszi haltelepítést, amelynek során 60 tonna háromnyaras pontyot eresztenek a tóba. MTI Fotó: Varga György

A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek és a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője szerint.

A főosztályvezető kedden Budapesten elmondta, a szaktárca javasolni fogja a parlamentnek, hogy március 20-át nyilvánítsák hivatalosan is a halak napjának. A kezdeményezésben aktív szerepet vállalt a Magyar Haltani Társaság (MHTT). Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke kiemelte, hogy a szervezésükben, valamint az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek közreműködésével megvalósuló központi rendezvény célja a halak további népszerűsítése. Lengyel Péter, az FM horgászati és halgazdálkodási főosztályvezető-helyettese ismertette, hogy több kormányzati törekvés szolgálja a haltermékek minőségének javítását.

Példaként említette a január elsejétől hatályos áfacsökkentést, a nagyobb vízkedvezmények bevezetését, illetve a kompenzációs támogatásokat. Emellett fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények, halfőző versenyek és kóstoltatások szervezését, kiadványok megjelenését, valamint a haltermékek hangsúlyosabb bevonását a közétkeztetésbe és a feldolgozás fejlesztését is – sorolta.

Kitért arra is, hogy a minőségi haltermékek megkülönböztetését a földrajzi árujelzők és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy mellett a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Halászati Késztermék Díj is biztosítja. Temesi Ágoston, a Szent István Egyetem adjunktusa elmondta, hogy az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon alacsony, valamennyivel öt kilogramm felett van, annak ellenére, hogy a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatása széleskörűen ismert.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában