Ország-világ

2021.06.09. 09:40

Orbán Viktor: a gyermekes családok jövőre visszakaphatják az idén befizetett adót (videó)

A gyereket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak, ez az intézkedés segíthet nekik tartalékaik visszatöltésében. A kormányfő szólt arról is, hogy a 200 ezer forintos minimálbér a cél, és hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről sem mond le a kormány.

Forrás: Facebook

Fotó: @orbanviktor

A miniszterelnök előadását itt tudja meghallgatni, szöveges beszámolónkat a videók alatt találja:

A konferenciát itt tudja élőben követni:

Ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot, akkor 2022 elején visszakapják a befizetett személyijövedelem-adójukat a gyermekes családok, hogy visszatöltsék a válságban elköltött tartalékukat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság mai konferenciáján. Azt is bejelentette: új olcsó hitel segíti a kis- és közepes cégeket. Arról is beszélt, hogy 200 ezer forintos minimálbér a cél. Orbán Viktor arról is szólt, hogy válságkezelést nem lehet normatív módon végezni. Elhangzott, ezentúl két operatív törzs lesz: a gazdaság újraindításáért felelős és a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd – írja összefoglalójában a Magyar Nemzet.

A miniszterelnök arról is beszélt, a legfontosabb kérdés most az, hogy milyen gazdasági növekedés lehet idén. Igen magas számok hangzottak el, ő azonban óvatosan kezeli a kérdést. Ezért is van az, hogy szeptemberig meghosszabbították a hitelmoratóriumot, mivel óvatos kivezetési forgatókönyvet szeretnének megvalósítani.

Igen lényeges kérdés, hogy a nagy költségvetési hiánnyal mit lehet kezdeni. Tavaly 8,2 százalék volt a hiány, ez idén hét százalék lesz, jövőre 5,9 százalék. A miniszterelnök szerint nem valósítható meg, hogy a hiányt jövőre visszaszorítsák a háromszázalékos maastricti szintre, noha a jegybank ezt szeretné. Később azonban csökkenthet a szint, sőt hosszú távon a cél az, hogy egyáltalán ne legyen hiány.

Új olcsó hitel a kkv-knak

Most kivezetik az NHP Pluszt. Mivel az egy válságkezelő program volt, szeretnének kidolgozni egy újfajta hitelforrást a kis- és középvállalkozásoknak, aminek a kamata maximum 0,5 százalék lehet. Erre szükség van a teljes foglalkoztatottsághoz, a vállalkozásoknak meg kell tudni valósítaniuk a beruházásaikat, hogy több embert foglalkoztathassanak.

Kétszázezres minimálbér

A minimálbérrel kapcsolatban a miniszterelnök megemlítette, hogy a rendszer kétszintű: a garantált bérminimum fontosabb eleme a rendszernek, mint a minimálbér, így ezt célszerű nemzetközi összehasonlításban alkalmazni. Orbán Viktor szerint a kétszázezer forintos minimálbér lehet az elérendő cél, de ezt egyben nem lehet megvalósítani, ezért egy megállapodást szeretnének kidolgozni az érintett gazdasági szereplőkkel a következő évekre.

Jelenleg 4,5 millió embernek van munkája, ez csak ötvenezerrel kevesebb, mint 2019 végén, a munkanélkülisége éppen csak 4 százalék fölött van. A cél, hogy az ötvenezer munkahelyet is visszanyerjük, sőt, még újabb ötvenezer jöjjön létre, így elérhető gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság.

Biztonságos gazdaság

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a cél az, hogy biztonságos gazdaságot valósítsunk meg hazánkban. Elmondta: a világgazdaság és az európai gazdaság más lesz a válság után, mint előtte; feltehetően nagyobb lesz a biztonságra törekvés, és ehhez természetesen a magyar gazdaságnak, a gazdasági szereplőknek is alkalmazkodni kell, különös tekintettel arra, hogy gazdasága exportorientált.

13. havi nyugdíj

A kormányfő megerősítette: folytatják a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését. Utalt rá, hogy a jövő évi költségvetésben ennek megvan a fedezete, vagyis 2022-ben a nyugdíjasok a nyugellátások januári összegének 50 százalékát kapják kézhez.

Nem a globális minimáladóra

A globális adóemelésről szólva elmondta: a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. Mire ebből lesz valami, addigra lehet, hogy több választást is megnyerünk – fogalmazott a miniszterelnök, aki abszurdnak tartja, hogy a világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon. Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide – mondta a kormányfő. Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk – tette hozzá.

Saját vakcina

Az önvédelem képességét a járvány ellen meg kell teremteni – hangsúlyozta Orbán Viktor. Önellátónak kell lennünk akkor is, ha nincs éppen járvány, a termelésnek és kapacitásnak meg kell lennie – fogalmazott. Kórházi felszerelésből, védekezési felszerelés, gyógyszerből és vakcinából önellátónak kell lennie az országnak, ezért kell kiépíteni a kórházi eszközgyártást, a lélegeztetőgép gyártást és a vakcinagyártást is. A magyar tudósok 2022 végére ígérik a magyar vakcina gyártását – idézte fel Orbán Viktor. A következő járványokra azonban már gyorsabban kell reagálni, gyorsabban kell vakcinát fejleszteni.

Keleti nyitás

A keleti lábunkon is állni kell – fogalmazott a miniszterelnök, mivel a világgazdaság súlypontja a következő években keletre helyeződik át. Japán, Dél-Korea, Kína, Indonézia, Vietnám – ezeken a piacokon kell boldogulni, mert itt lesz pénz – vetítette előre.

Turisztikai üzleti modellváltás

A miniszterelnök a turisztikai szektorral kapcsolatban elmondta: a nagy turisztikai vonzerőt jelentő fővárosok, Párizs, vagy Róma üzleti modelljét megnézve látható, hogy bár ott a külföldiek száma magasabb, de egészségesebb arány van a külföldi és a belföldi turisták között. Budapest turizmusa 90 százalékban külföldiekre, 10 százalékban a magyarokra épül, azonban ez a miniszterelnök szerint nem lesz versenyképes.

Kifejtette: nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy „mellőzze a saját polgárait”. Orbán Viktor szerint Budapestnek ki kell építenie olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. Ehhez egy turisztikai üzleti modellváltást kell végrehajtani – közölte.

Az eseményen kiemelt előadóként Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy igen gyorsan zajlik a gazdaság újraindítása, és fontos, hogy helyreálljon a pénzügyi egyensúly is.

Felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki hangsúlyozta: még az idén elérjük a járvány előtti GDP-szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában