34 százalékkal

2018.01.15. 22:50

Nőtt a lakossági forint állampapírok állománya

A 34 százalékos növekedéssel az állomány 1735 milliárd forinttal bővült 2017-ben, s ezzel december végére elérte a 6802,9 milliárd forintot – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn.

Decemberben 135 milliárd forinttal emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya az előző hónaphoz képest.

A deviza lakossági állampapírokkal, a Prémium Euró Magyar Állampapírral (Pemáp) együtt a lakossági állampapír-állomány megközelítette a 6939 milliárd forintot év végére.

Az ÁKK-nál úgy látják, a kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időben az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. A tendencia az, hogy a féléves, egyéves futamidők helyett mindinkább 2-5 éves befektetések felé fordul a lakosság – vélekedett az adósságkezelő.

Decemberben a forint-papírok közül a legnagyobb mértékben, 72,4 milliárd forinttal a Prémium Magyar Állampapír (Pmáp) állománya nőtt havi alapon, amelyet 60,7 milliárdos bővüléssel a Féléves Magyar Állampapír (Fmáp) követett.

Éves viszonylatban a Pmáp állománya 933,3 milliárd forinttal nőtt, az Fmáp állománya pedig 77 milliárd forinttal csökkent.

2016 végéhez viszonyítva még az Egyéves Magyar Állampapír (1Máp) esetében figyelhető meg kiugró változás: az 1Máp állománya 2636,6 milliárdról 3110 milliárdra nőtt.

Tavaly év végén összetételét tekintve a forintpapírokon belül a legnagyobb részarányt, 45,7 százalékot az 1Máp tette ki, amelyet a Pmáp követ 29,1 százalékkal.

2010 óta több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya, ami az ÁKK szerint jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az államadósság döntő részét a hazai megtakarítások finanszírozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában