high-tech

2021.01.21. 16:21

Napokon belül elkészül a hazai védelmi ipari stratégia

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint akár harminc-ötven évre is előretekint a védelmi ipari szektor fejlesztési perspektívája.

20201217 Zalaegerszeg Járműipari tesztpályán megkezdődik a zalaegerszegi hadiipari gyár építése. A német Rheinmetall üzemében a világ legkorszerűbb harcjárműveit állítják majd elő Lynx típusú harckocsit. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Képen: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Fotó: Katona Tibor

Január végéig elkészül a védelmi ipari stratégia, amelynek a legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése – nyilatkozta a Figyelő üzleti hetilap legújabb számában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal és a Honvédelmi Minisztériummal együttműködésben felel a stratégia kidolgozásáért.

Palkovics László megjegyezte: hat klasztert terveznek létrehozni, amelyek köré szervezve Magyarország újraépíti védelmi iparát; magasabb szinten, mint korábban bármikor. A klaszterek a szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömörítik, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd – tette hozzá.

  • A klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, a zalaegerszegi üzem mellett ebben szerepet kaphat többek között Győrben a Rába Nyrt. és Kaposváron a BM Heros Zrt.
  • A légi védelmi ipar centruma keletre kerül, helikopteralkatrészgyártó üzemet hoznak létre Gyulán az Airbusszal alkotott vegyesvállalattal, továbbá Békéscsabán átalakítják a repülőteret és az ottani szakképzési centrumot az iparág igényeinek megfelelően.
  • Várpalota is klaszterközpont lesz, ahol lőszereket és aknavetőgránátokat előállító üzemeket építenek a Rheinmetal AG nevű európai védelmi vállalattal karöltve.
  • A fegyvergyára révén Kiskunfélegyháza is bázis lesz, ide kapcsolódóan a szegedi lézerközpont kapacitásaira is épít az új stratégia.
  • A budapesti klaszter a hírközlésre, a telekommunikációra és a kiberrendszerek fejlesztésére szakosodik majd.
  • A hatodik terület pedig a szenzoroké lesz, Északkelet-Magyarországon létesítendő központtal.
  • Az új stratégia többszáz milliárd forintos beruházást von maga után,

    a források előteremtésének megkönnyítése érdekében létrejön a Védelmi Ipari Kockázati Tőkealap – jegyezte meg Palkovics László, aki egyben utalt arra is, hogy legalább harminc-ötven évre érdemes tervezni. A miniszter szerint a védelmi ipar fejlesztését nagymértékben

    segíti a high-tech magyar ipar kiépítésének kormányzati támogatása is,

    azaz például a járműipar fejlesztése, a kutatási rendszer reformja, az 5G-s mobilhálózat kiépítése, a mesterséges intelligencia projektek felkarolása és az ipar 4.0 program elindítása.

    Palkovics László kiemelte, hogy

    a szakterület kutatási hátterének a felépítésére nagy hangsúlyt fektetnek,

    ezen belül vezető szerepet játszik majd az állami hátterű Védelmi Innovációs Kutató Intézet. Az intézet három telephelyen kezdheti meg a működését: míg Budapesten az alkalmazott kutatásokon, főként a mérnöki területen lesz a fő fókusz, addig

    a szegedi tudományos és innovációs park a lézerkutatásokon túl az alapkutatásokért felel,

    Zalaegerszeg pedig a különböző eszközök validációjára – például a speciális drónokéra – szakosodik.

    A védelmi ipar által előállított eszközök kiváló exporttermékek, a harcjármű ugyanolyan exportcikk, mint egy személyautó vagy egy mobiltelefon – hangsúlyozta Palkovics László utalva arra, hogy az Európai Unió jogszabályait betartva járnának élen a nemzetközi piacokon.

    A miniszter arra a kérdésre, hogy a következő hét éves uniós ciklus pénzügyi forrásainak a kedvezményezettjei mely piaci szereplők lehetnek elmondta, hogy

    a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat kívánja helyzetbe hozni a kormány a jövőben is,

    ahogy eddig is. A források bő kétharmada a zöldvállalatokat és a tudásalapú társadalmat segítheti – tette hozzá utalva arra, hogy a tervek szerint már a ciklus első két évében megjelentetik a pályázatok jelentős részét.

    Palkovics László az interjúban felidézte, hogy Magyarországnak a második világháborúig számottevő, de még utána is értékelhető hadiipara volt, egészen annak 1990-es felszámolásáig.

    A rendszerváltás után valamiért sokan azt gondolták, már nem érdemes a védelemmel törődni, így felszámolták a szektort,

    amely azon túl, hogy védelmi eszközöket állított elő, high-tech ipari módszertant is képviselt.

    Borítókép: Palkovics László / Illusztrációfotó

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában