"Ha kenyér van, minden van"

2018.08.18. 12:39

Nagy István: össze kell kapaszkodni a Kárpát-medence magyarjainak

Nagy István agrárminiszter lapunknak adott ünnepi interjújában mérleget von az idei aratásról: a gyengébb termés a szokatlan időjárás számlájára írható, de a jó hír az, hogy a magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacon, és persze minden család asztalán lesz ropogós, friss kenyér és jut belőle a Kárpát-medencei családoknak is.

Szakács Árpád

A negyedik Orbán-kormányban a szaktárca egy névváltozáson is átesett, miért volt erre szükség?

Két oka is volt. Szerkezetátalakítás történt a kormányzatban, így a minisztériumban is. Ennek jegyében visszakerült hozzánk a kiemelt fontosságú vidékfejlesztési terület. Másrészt a környezetügy önálló államtitkárságot kapott: ezáltal pedig tovább kívánjuk erősíteni a minisztérium „zöld” jellegét. Az üzenet világos: a klasszikus latin eredetű „agrár” előtaggal a hagyományos természeti és ember teremtette értékek megőrzését hangsúlyozzuk.

Az új feladatkörhöz és új kihívásokhoz új név illik, ezért lett Agrárminisztérium a földművelésügyi tárcából.

A névváltozással többek közt azt is jelezni kívánjuk, hogy a XXI. században új kihívások vannak és ezeknek kívánunk megfelelni.

Néhány napja befejeződött az aratás. Elkészült-e már a számvetés az idei termésről?

A nyári aratás hazánkban a szokottnál két héttel korábban befejeződött. Az ország kenyér- és takarmánygabona szükséglete a magtárakba került és exportra is jut a termésből. A gyengébb termés az idei, szokatlan időjárás számlájára írható: a változékony időjárás sajnos megviselte a növényeket.

Jó hír viszont, hogy a kereskedők keresik a magyar búzát, hiszen a világ nagy gabonatermő területeit aszály sújtotta, így a magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacon.

A gabona több mint 1 millió 600 ezer hektáros vetésterületéről összesen 7, 2 millió tonna termést takarítottak be idén a gazdák. A búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, repce és magborsó szinte mindegyikéről elmondható, hogy a termésátlagok kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól. Idén búzából hektáronként 5,09 tonnás átlagot takarítottak be, ami 4 millió 800 ezer tonna termést jelent. Őszi árpából 4,9 tonnás átlag született, míg a repce hozama változó, mert a csapadék miatt nem tudták mindenütt betakarítani. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a gazdák az idei első negyedévben 32 milliárd forint értékben vettek erőgépeket és munkagépeket. A megvásárolt korszerű technika is nagyban hozzájárul a termelés hatékonyságának növeléséhez.

Aratás után ilyentájt készül a Magyarok Kenyere. Van az idei ünnepnek időszerű főüzenete?

Igen, van. Az, hogy a Kárpát-medence magyarságának mindjobban össze kell kapaszkodnia. Új célkitűzésként egyre szorosabbra kell fonni a határokon átívelő agrárhálót. Kiemelt feladatunk a magyar gazdálkodók érdekképviselete, ennek jegyében segítettük életre a Felvidék, Erdély, Délvidék agrárszervezeteit is.

Terveink szerint tovább mélyítjük kapcsolatainkat a határon túli magyar gazdálkodókkal.

Persze emellett van tradicionális mondanivalója is a Magyarok Kenyere ünnepnek. Hiszen ne feledjük, hogy a program ugyan 2011-ben indult, de gyökerei visszanyúlnak a XIII. századig. A kezdeményezés ugyanis Szent Erzsébet életéből merít példát – az Árpád-házi királylány kenyeret adott a szegényeknek. Nagylelkűségére a rózsacsoda emlékeztet, amely szerint a kenyér rózsává változott a kötényében, majd újra kenyérré, hogy senki se vegye észre, ételt visz a szegényeknek. Erre emlékezve az ünnep immár nyolcadik alkalommal gyűjti asztalközösségbe a nemzetet.„Ha kenyér van, minden van” – szól a mondás. Márpedig hazánk évszázadok óta jelentős búzatermelő országnak minősül, és hagyományosan nagy szerepet vállal más országok élelmezésében is.

Ez konkrétan mit jelent?

A magyar búzából készült kenyérből idén is jut a Kárpát-medencei családok asztalára. A 2018-as termésből is több mint 2 millió tonnát exportálhat hazánk. Ez nem kis teljesítmény. Hála az agráriumban dolgozóknak, mindent összevetve sikeres félévet zárhat a hazai mezőgazdaság.

A gazdáknak, a molnároknak, a pékeknek köszönhetően idén is lesz finom, ropogós kenyér minden gyermek, minden magyar asztalán.

Köszönjük meg a magyar gazdatársadalom erőfeszítéseit, és gondoljunk rájuk jó szívvel, mikor megszegjük a kenyeret. Az ünnepre visszatérve – szeretném megköszönni a gazdáknak, a Magyarok Kenyere program főszervezőjének, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, az összefogásra buzdító Magosz-nak, hogy idén is lehetővé tették a nagylelkű búzaadományok begyűjtését. Nagy tanúságtétele ez a magyar nemzeti összetartásnak és a vidéken élők földszerető hivatástudatának. Erre a szellemi fundamentumra méltán építhetjük a hazai mezőgazdaság jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában