Dohány

2017.07.23. 08:58

Megjelent az első egységes csomagolású cigaretta

Az új márka csomagolásán a 2016. augusztus 20-án hatályba lépett rendelet szerint már nincsenek védjegyek, grafikai szimbólumok és képi megjelenítések – közölte Demjén Tibor, a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője az MTI-vel.

Az MTI megkeresésére Demjén Tibor kifejtette: az új márkájú cigaretta az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) adatai szerint júliusban került a trafikokba. A cigarettát a Von Eicken GmbH gyártja, a forgalmazója pedig az Alföld-Tabak Kft.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapjának tájékoztatója szerint a jogszabályváltozás elég időt biztosít a régi csomagolású dohánytermékek kivezetésére, a dohányboltok készletéből történő kifuttatására. A tájékoztató ismerteti: a 2016. április 30. után regisztrált és 2016. augusztus 20. előtt forgalomba hozott új márkák és új alfajták 2018. május 20. után már csak egységes csomagolásban jelenhetnek meg. A 2016. április 30-át követően regisztrált és 2016. augusztus 19. után forgalomba hozott új márkák és új alfajták csomagolása viszont már most is csak egységes lehet.

2019. május 20-ig forgalmazhatók az egységes csomagolás alkalmazása nélkül azok a már forgalomban lévő dohánytermékek, amelyeket 2016. április 30-ig az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vagy az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél regisztráltak, és amelyek csomagolása kizárólag jogszabályi rendelkezésből eredő változásokat tartalmaz – olvasható a tájékoztatóban.

Demjén Tibor közölte azt is, hogy a rendelet szerint a csomagoláson nem lehetnek belső és külső díszítőelemek, azok az előírás formai követelményeinek megfelelően kizárólag a márkanevet vagy a vállalat, vállalkozás nevét és a dohánytermék típusának megjelölését tartalmazhatják, az egészségvédő figyelmeztetéseket nem takarhatják el.

Az egységes csomagolástól azt remélik, hogy csökkenti a dohánytermékek vonzerejét, megfékezi azt, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják, korlátozza a csomagolás és címkézés megtévesztő hatásait, növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.

Az egységes csomagolást elsőként Ausztrália vezette be 2012 decemberében, az Európai Unió területén Írországban 2017. május 20. óta csak egységes csomagolásban forgalmazhatók a dohánytermékek, az Egyesült Királyság és Franciaország szintén bevezette ezt az intézkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában