báv

2018.05.24. 17:58

Megdőlt a magyar ékszerárcsúcs

Az egyik legnagyobb licitharc egy ismeretlen magyar festő körtefát ábrázoló alkotásáért folyt.

Története egyik legsikeresebb aukcióját zárta a BÁV május 16-án. Az ékszernapon megdőlt a magyar ékszerrekord, a festménynapon Boromisza nagybányai képe jutalékkal együtt 48 millió forintért került új helyre – írja a Világgazdaság.

A legdrágábban elárverezett ékszer rekordját tizennégy éve maga a BÁV állította fel, amikor 2004-ben egy masni alakú, art deco stílusú, 142 darab briliánst és 67 zafírt tartalmazó Cartier melltűt értékesített csaknem 12 millió forintért. A hosszú ideig megdönthetetlen rekord május 16-án a BÁV ékszerárverésén egymás után kétszer módosult:

először egy fehérarany, úgynevezett csüngő fazonú, 4,24 karátos brillel és egy háromszög formára csiszolt, 0,74 karátos, illetve további 19 kisebb briliánssal ékített nyakékért fizettek 16,8 millió forintot.

Rögtön ezután egy 4,08 karátos modern csiszolású, további 10 apró briliánssal ékített art deco gyűrűt 15,6 millió forintért adtak el. Az árverés második napján, a festménytételek között Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című alkotása lett a legdrágább, jutalékkal együtt 48 millió forintot fizettek érte. A festő legértékesebb, korai korszakából származó, sokszor publikált képét egészen eddig rosszul, 1904-re datálták. Az aukció előtt a BÁV szakértői bontották ki a keretéből a festményt, és fedezték fel a valódi korát, így került a helyére az alkotás az életműben.

A magyar romantikamentes természetszemlélet egyik úttörőjének, Paál Lászlónak Vihar után (Beileni táj) című festménye a mester holland tanulmányútján készült. Az aukció előtt levédett képért jutalékkal együtt 25,2 millió forintot fizettek. Az árverés egyik legnagyobb licitharca egy ismeretlen magyar festő körtefát ábrázoló alkotásáért folyt, melynek kikiáltási ára 1,2 millió, leütési ára 7 millió forint volt, így a kezdőárának hétszeresét, 8,4 millió forintot kellett érte kifizetni a pénztárban. A kortárs festmények közül Fehér László 1999-ben festett Kilátónál című alkotását 3,4 millió forinton ütötték le, a jutalékkal emelt ára eléri a 4 millió forintot.

A műtárgyszekció legkimagaslóbb tétele egy Tiffany-technikával készült Zsolnay váza volt, amelyet jutalékkal együtt 7,6 millió forintért értékesítettek. A műtárgyak közül többet is védettség alá vontak, ilyen volt az Esterházy család monumentális virágtartója, amely 4,32 millió forintot ért. Szintén védetté vált Lorenzo Bartolini Fiúportré című márványszobra, amelynek gipszmodelljét az Uffiziben őrzik. Az alkotást 3,12 millió forintért vásárolták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában