miért nem spórolunk?

2018.10.17. 08:36

A magyarok többsége továbbra is az állami nyugdíjban bízik

A lakosság felét aggasztja, hogy kevés lesz a nyugdíja, tíz emberből mégis csak három takarít meg pénzt idős korára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sfio Cracho

A magyarok 53 százalékát tölti el aggodalommal az állami nyugdíjak értékének csökkenése – ez derül ki az Aegon idei nyugdíjfelkészültségi kutatásából – írja szerdai számában a Világgazdaság. A felmérés során megkérdezettek 67 százaléka szerint a jövő nyugdíjasai rosszabb helyzetben lesznek, mint a mostaniak. Ennél is pesszimistábbak maguk a nyugdíjasok: az ő körükben ugyanez az arány 75 százalék.

A többség (57 százalék) továbbra is az állami nyugdíjakban bízik – akkor is, ha ezek értéke, véleményük szerint, csökkenni fog.

Az Aegon nyugdíjfelkészültségi szintet mérő indexénél a 8 és 10 közötti pontszám magas, a 6 és 7,9 közötti érték közepes, a 6-nál kevesebb pedig alacsony felkészültséget mutat. Az 5,3-es magyar átlag alulról a harmadik legalacsonyabb a rangsorban – csak Spanyolországban és Japánban rosszabb valamivel a helyzet, mint nálunk.

Az alacsony nyugdíjfelkészültséget jelzi, hogy nálunk a legtöbben (a válaszadók 41 százaléka) az állami nyugdíjak értékállóságának megtartását vélik helyes intézkedésnek a problémák kezelésére. Ennek érdekében adóemelést is támogatnának, miközben világszerte a megkérdezetteknek csak a 34 százaléka ért egyet ezzel a megközelítéssel.

A nemzetközi átlagnál alacsonyabb nálunk a megtakarítás szintje is: tízből csak hárman (31 százalék) tartják magukat rendszeres megtakarítónak, míg világszerte ez az arány 39 százalék.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Sfio Cracho

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában