Előrejelzés

2023.03.24. 14:29

Alapjogokért Központ: túl vagyunk az inflációs csúcson, decemberre egy számjegyű lehet a pénzromlás

Minden jel szerint túl vagyunk a legfőképpen a brüsszeli elhibázott szankciós politika okozta általános pénzromlási folyamat csúcsán - állapította meg inflációs kutatásának eredményeit értékelve az Alapjogokért Központ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Illusztráció

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Neil Hall

"Persze ha megszüntetnék a szankciókat, az árdrágulás rövid távon akár meg is feleződne, de a februári éves alapú infláció, ha kis mértékben is, csökkent (0,3 százalékkal) a januárihoz képest" - írták.

Ebben mindenképpen szerepet játszanak a Gazdasági Versenyhivatalnak a széleskörben elterjedt agresszív kiskereskedelmi árazást visszaszorítani hivatott fogyasztóvédelmi vizsgálatai, amelyeket hamarosan kiegészít egy interneten keresztül is követhető árfigyelő adatbázis - hangsúlyozta az Alapjogokért Központ.

Hozzátették, hogy "a jól kalibrált árstopok és a rezsivédelmi politika" is az infláció ellen hat, "ez utóbbi eredménye, hogy a háztartási gázfogyasztás 80, a villamosáram-fogyasztás 65 százaléka a rezsicsökkentett kategóriába tartozik".

A nemzetközi térben azonban újabb, nem várt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat, amely lassíthatja a kedvező inflációs folyamatokat 

- hívták fel a figyelmet.

Összességében azonban kutatásuk szerint "jó esély van arra, hogy az év második felében már gyorsabb ütemben csökkenő infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában