Kedvező szabályok

2023.02.13. 07:39

Az idei adóváltozásokkal is segíti a kormány a családokat

A kormány célja, hogy hazánk elkerülje a visszaesést, a módosításokkal a vállalkozásokat és a fiatalokat is támogatják – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára felszólal az adó- és egyéb közterhekről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Számos kedvező adóváltozást hozott az idei év, annak ellenére, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság veszélyt jelent a hazai gazdaságra, a munkahelyekre és így a magyar családokra nézve. 

A 30 év alatti édesanyák számára január 1-jével új kedvezménnyel bővült a személyi jövedelemadózás szabályrendszere. Azok a szülők jogosultak a kedvezményre, akiknek 2023. január 1-jét követően gyermekük születik, gyermeket fogadnak örökbe vagy magzatra tekintettel válnak családi kedvezményre jogosulttá

– mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Mindazonáltal ha egy 30 év alatti gyermeket vállaló nőnek a magzatára tekintettel már tavaly megnyílt a kedvezményre való jogosultsága, de a gyermek csak az idén születik meg – például 2023 márciusában –, neki már januártól lehetősége van nyilatkozni a kedvezmény igénybevételéről.  

Ebben az évben a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 74 993 forint megtakarítást jelent. 

Az államtitkár elmondta, gondoltak a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő famíliákra is. Így az őket megillető családi kedvezmény minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékosnak minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben veheti igénybe 2023. január 1-jétől – írta meg a Világgazdaság

A megnövelt kedvezménynek köszönhetően így havonta 10 ezer forinttal többel gazdálkodhatnak az érintett famíliák.

A turizmus és a lakosság is jól járt

Izer Norbert hangsúlyozta:

Nagyon népszerűvé vált az elmúlt években a Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya) a dolgozók körében. Ennek oka a munkáltatói támogatások felhasználásának megkönnyítése volt, amelynek legutóbbi lépéseként a három alzsebet egyetlen számlává olvasztották össze. Ezzel nemcsak a turisztikai vállalkozások gazdasági helyzetének javításához járult hozzá a módosítás, de a lakossági felhasználást is egyszerűbbé tette.

Az államtitkár szólt arról is, hogy januártól a munkába járás címén kifizetett költségtérítés adómentes értékhatára kilométerenként 30, a kötelezően biztosítandó térítés összege kilométerenként 18 forintra nőtt.

A megszokott menetrend szerint az év elejétől változtak a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz kapcsolódó rendelkezések is – fejtette ki Izer Norbert. E szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított minimálbér 232 ezer forintra emelkedett. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum pedig 296 400 forintra nőtt.

Ennek következtében a minimálbér és a garantált bérminimum összegének alapulvételével meghatározott, személyi jövedelemadóban és szociális hozzájárulási adóban igénybe vehető kedvezmények, adómentes összeghatárok is emelkedtek az idén január 1-jétől.

Őstermelői kedvezmények

A fő szabály szerint a mezőgazdasági őstermelők – a szükséges feltételek fennállása esetén – átalányadózónak minősülnek. Így az őstermelőkre is igaz, hogy az idei évtől már 27,84 millió forintos bevételig alkalmazhatják az átalányadózás kedvező szabályait. Az értékhatárt meghaladó bevétellel rendelkező őstermelők a teljes őstermelői bevételükből tételes költségelszámolással vagy a tíz százalék költséghányad módszerének alkalmazásával állapíthatják meg a jövedelmüket.

Izer Norbert kiemelte: 

a minimálbérnek jelentős szerepe van az éves őstermelői bevételi értékhatárok esetén is.

A legkisebb termelési volumenű mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabály alapján az őstermelői tevékenységéből származó bevételéből nem kell jövedelmet megállapítani, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét, 2023-ban az 1,392 millió forintot. A mentesség költségelszámolási módtól függetlenül minden olyan őstermelőt megillet, akinek az adóévben szerzett, őstermelői tevékenységből származó bevétele nem haladja meg az említett bevételi értékhatárt.

Az őstermelő ez esetben az adóelőleg-fizetési és a -bevallási kötelezettség alól is mentesül.

 A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában