Agrárium

2023.01.23. 08:39

Nagy István: Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított

Az agrárminiszter szerint tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.

Illusztráció/Feltöltik vetőmaggal a vetőgépet a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvő Debrecen keleti határában

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Magyarország élelmiszerellátása biztosított – mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Nagy István emlékeztetett, hogy 

mivel Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajos növényekre bevezetett exportbejelentési rendszert.

Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.   

Az intézkedés révén azonban naprakész információ állt rendelkezésre a kiszállításra szánt terményekről.   

Kitért arra is, hogy Ukrajna gabona- és olajosmag-exportja jelentősen megnövekedett, és a vevők ezt az olcsó, „dömpingárú” terméket keresik, így a szomszédos országok nem tudják értékesíteni saját készleteiket.   

Hozzátette, hogy ezért fordulnak – a lengyel, a cseh, a román és a bolgár agrárminiszterrel közösen – az Európai Bizottsághoz, amitől azt várják, hogy stabilizálja a belső piacot.   

„Az ukrán gabona nem oda jut el, ahol a hagyományos piaca van, hanem mindenki előnyt akar szerezni az európai gazdák kárára”

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy közös, európai és hazai fellépésre is szükség van a kérdésben.   

Közölte azt is, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajos magvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebben engedik át az országon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában