Energiaválság

2022.10.10. 14:01

Nagy István: zavartalanul zajlik a tűzifaprogram

Zavartalanul zajlik a tűzifaprogram az országban, minden erdőgazdaság erejét megfeszítve azon dolgozik, hogy kielégítse a lakossági igényeket - mondta az agrárminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Nagy István agrárminiszter a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmányának átrakó helyén tartott sajtótájékoztatón, a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. Jobbra Reinitz Gábor, a Pilis Parkerdő Zrt. vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Nagy István ugyanakkor jelezte, olyan igénybevételnek van kitéve az állami erdőgazdaság, amely nagyságrendileg magasabb mint egy normális fűtési szezonban.  

Arra is rámutatott, hogy 

 

az egyes erdőgazdaságok eltérő nyomás alatt vannak. Példaként említette, hogy a Pilisi erdőgazdaság területén él a magyar lakosság 30 százaléka, miközben a kitermelhető fa mennyisége az összes erdő 5 százaléka.

 

Ezért úgy döntöttek, hogy az eltérő igénybevételű területekre munkatársakat, gépeket csoportosítanak át, hogy a fakitermelés intenzitását növelni tudják. Az erdőgazdaságok szolidaritását jelzi, hogy mindezek mellett még hatósági áras tűzifa alapanyaggal is kisegítik egymást.

A miniszter jelezte, 

 

több mint 23 500 köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre, hogy a lakosság eltérő igényeiből eredő nyomást zökkenőmentesen ki tudják elégíteni.

 

NAGY István
Átrakodják a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmányát a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én 
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A lakossági igények maximális kiszolgálása érdekében előre veszik azoknak az igényét, akik csak a tűzifára vannak berendezkedve, csak ezzel tudják megoldani a fűtést. Azoktól akiknek már van - tűzifa - tartaléka, a miniszter türelmet kért, hiszen a kitermelés folyamatos.

Mindenki garantáltan hatósági áron fogja megkapni a tűzifáját, az igényelt mennyiségben - jelentette ki a miniszter.

Nagy István arra is kitért, hogy tárgyalást kezdeményeztek a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) vezetőivel, hogy a magánerdő gazdaságok is fokozzák a termelést.  

A miniszter szerint nagy segítséget jelent az, ha a tüzép telepeket ki tudják szolgálni, hiszen többen nem tűzifa alapanyagot, hanem "konyhakész" tűzifát szeretnének vásárolni, ez utóbbit pedig a tüzépeken meg tudják tenni.

Reinitz Gábor, a Pilis Parkerdő Zrt. vezetője elmondta, hogy 

 

a parkerdő a főváros térségében 65 ezer hektárt kezel, ez 11 millió köbméternyi élőfa készletet jelent, amely évente 270 ezer köbméterrel gyarapodik. Ebből évente 180-190 ezer köbméternyi faanyagot termelnek ki, amelynek több mint a fele lakossági tűzifa.

 

Hangsúlyozta, hogy a Pilisi Parkerdőnél a lakosság kiszolgálása folyamatos, aki a parkerdőnél bejelenti az igényét, az fához fog jutni a program feltételei szerint.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan úgy adják le megrendeléseiket, hogy korábban még nem, vagy pedig régen fűtöttek fával. A parkerdő vezetője mindenkit arra kért, hogy ellenőrizze a fűtőberendezését, gondolja át, hogy az igényelt faanyag mennyisége elfér-e az adott tárolóhelyen, valamint, hogy tud-e biztosítani megfelelő szállítóeszközt, ugyanis a tűzifát a vevőknek kell hazaszállítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában