Infografikával

2022.08.16. 12:00

Végérvényesen eldőlt: Magyarország az autóipari forradalom élvonalában

Hihetetlen gyorsasággal szállt be Magyarország az autóipar forradalmi átalakulásába, pár éven belül itt készülhet el Európában a legtöbb akkumulátor, ami érdemben feljebb tornászhatja a növekedési várakozásokat a következő hét-nyolc évben – írja a Világgazdaság.

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Habár ma még minden a gazdasági nehézségekről, az ellátási láncok zavarairól és a csiphiányról szól, a magyar gazdaság és benne az ipar kilátásai középtávon már kifejezetten bizakodásra adnak okot:

túlzás nélkül állítható, hogy a kínai CATL múlt héten bejelentett 3000 milliárdos debreceni beruházása Magyarországot az autóipari forradalom élvonalába repíti, hazánk pár éven belül Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyártó nagyhatalmának fog számítani.

Az autóipar átalakulásának folyamatába történő bekapcsolódásunk az elmúlt években vett lendületet, döntően a két dél-koreai vállalat, a Samsung és az SK Innovation jóvoltából. Ez utóbbi nevéhez volt köthető Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása, a 680 milliárd forintból felépülő iváncsai gyár éves szinten 30 gigawattóra gyártókapacitással fog rendelkezni. De a CATL ezt is felülmúlja, ennek több mint a háromszorosát, 100 gigawattórát lesz képes előállítani a debreceni üzem.

 

Németország után Magyarországon terjeszkedik a CATL.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Világgazdaság / FÖLDI D. ATTILA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában