Pénzügy

2022.05.19. 08:00

Kimerült a jegybanki Növekedési kötvényprogram kerete

A legtöbb esetben tízéves futamidőt választottak a vállalatok.

Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege – olvasható a csütörtöki Világgazdaságban.

Három év alatt 87 kibocsátó jutott átlagosan 32,5 milliárd forint forráshoz 118 kötvényaukción. A vállalatok összesen 2829 milliárd forintnyi forrást vontak be az Nkp-n keresztül, a kötvények több mint felét az MNB jegyezte le, a jegybank vásárlásait a piaci befektetők 1279 milliárd forinttal egészítették ki. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégeknél landolt az összes bevont forrás bő negyede, 788 milliárd forint.

A vállalati kötvények kamata jól követte a hozamkörnyezet emelkedését: 2019-ben még átlagosan 3 százalék alatti kamattal is forráshoz lehetett jutni, idén viszont már legalább 5 százalékos kuponnal keltek el a vállalati kötvények.

A legkedvezőbben – fix 1,1 százalékos évi kamat mellett – a Mol tudott forrást bevonni, míg a legmagasabb, 6,8 százalékos éves kamatot az utolsóként piacra lépő PolSolar papírja fizeti.

A legtöbb esetben – 95 alkalommal – tízéves futamidőt  választottak a vállalatok.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában