Ipari termelés

2022.04.05. 10:55

ITM-államtitkár: jelentős növekedési potenciál van az iparban

Jelentős növekedési potenciál van a magyar iparban - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a legfrissebb statisztikai adatokról.

A KSH kedden közzétett adatai szerint februárban az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Januárhoz képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az év első két hónapjában 6,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a KSH.
   

György László kiemelte: 

idén az első két hónapban bővült a magyar ipar, ráadásul februárban is bővült havi összevetésben, viszont "ennél sokkal nagyobb növekedési potenciál" van az ágazatban.
   

Megállapította: "azért lehetünk bizakodók minden nehézség ellenére, mert keresleti piac van, óriási igény van a magyar - egyébként versenyképesen működő - ipar termékei iránt a világban".
   

A magyar gazdaság exportversenyképes, vagyis a világpiacokon a többi termelő ország vállalataival szemben a magyar vállalkozások ugyanazt a minőséget olcsóbban tudják előállítani, vagy jobb minőséget tudnak ugyanolyan áron előállítani 

- fejtette ki.
   

Az adatokat befolyásolhatja az is, hogy az elmúlt 12 évben a kormány által meghirdetett újraiparosítási stratégia idevonzotta a befektetőket. Ezt kiegészítették olyan patrióta gazdaságpolitikával, amiben a válság alatt is a támogatások háromnegyedét a magyar tulajdonú mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak juttatták, amelyekkel a beruházásokat ösztönözték - mondta. Támogatták a magyar gazdasági szereplőket abban, hogy ne halasszák el a beruházásaikat, és ne küldjék el a dolgozóikat, ez az, amiért az elmúlt két évben 40 százalékkal több beruházás valósult meg Magyarországon, mint a visegrádi országokban, és az EU-ban - mutatott rá az ITM államtitkára.
   

Kitért arra: a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez csakúgy, mint az élelmiszeripar és az egészségipar. Jelezte: a járműipar folyamatosan az ellátási lánc problémáival szembesül, a félvezetők mellett egyéb alkatrészekből, például üléshuzatokból is hiány alakult ki. Rámutatott: mindeközben a megrendelésállományuk soha nem volt még olyan magas, mint jelenleg, így amennyire tudnak, raktárra termelnek, és bevárják azokat az anyagokat, alkatrészeket, amelyek nem állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában