Benzinárstop

2022.03.03. 15:21

Az ellátásbiztonság érdekében a kormány támogatást nyújt a kis benzinkutaknak

Megszületett a megállapodás; a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kis benzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében - mondta Facebook-oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön.

György László közölte, a kis benzinkutak érdekképviseleteivel folytatott tárgyalások eredménye egy, a megsegítésüket célzó konszenzusos javaslatcsomag.

Kiemelte, a kormány csütörtöki döntése értelmében a kis benzinkutaknak az üzemanyag árstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást adnak 3 hónapra. Ezért cserébe azt várják, hogy a kis benzinkutak ebben az időszakban ne hirdessenek üzemszünetet és tartsák meg munkavállalóikat.

Ezen felül elengedik az enerergiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra.

Arról is döntöttek, biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutanak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

Az állami és önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat pedig mentesítik a bérleti díj fizetése alól 2022 március és május között – tette hozzá az államtitkár.

György László elmondta, hogy mindezek mellett a kormány az egy héttel korábban hozott hat azonnali intézkedést is megerősítette.

Ezek az intézkedések az államtitkár közösségi oldalán olvashatóak: beveztik a hitelmoratóriumot, január 1. és május 31. között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 foglalkoztatottig. Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kis benzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. Bevezetik a 0 százalékos áthidaló hitelt, valamint elengedik a készletezési díjat.

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleményében megerősítette, hogy a kormány elfogadta azt a megállapodás- csomagot, amit az ITM és az FBSZ dolgozott ki, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) támogatásával.

A szövetség célja, hogy az országban található mintegy 1000 független benzinkút számára szakmai egyeztető fórumot biztosítson, és segítse jogos, közös érdekeik érvényesítését – olvasható a FBSZ közleményében.

György László a múlt héten tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel.

Borítókép: Illusztrációfotó / Petőfi Népe / Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában