Kétoldalú kereskedelem

2022.03.03. 13:32

A nehéz időkben is erősödtek a magyar-koreai gazdasági kapcsolatok (videó)

Dél-Korea mára Magyarország egyik legnagyobb befektetőjévé vált, a három legnagyobb magyarországi beruházás mind koreai kötődésű az elmúlt években – jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar-Koreai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) negyedik ülésén a tárca csütörtöki közleménye szerint.

Varga Mihály kiemelte:

az erősödő gazdasági kapcsolatokat meg kell védeni a háborús konfliktus hatásaitól, ehhez a magyar gazdaság tavalyi rekordnövekedése jó alapot ad. Magyarország már most is fontos regionális hídfőállása a koreai befektetéseknek, egyre több cég mutat érdeklődést iránta

– mondta. Hozzátette: 2021-ben a Koreai Köztársaságból érkezett a legtöbb befektetés Magyarországra, közel 1000 milliárd forint értékű beruházásról hoztak döntést, a 260 dél-koreai hátterű vállalat 20 ezer embernek ad munkát belföldön.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházásának keretében az SK Innovation Iváncsán építi harmadik magyarországi akkumulátorgyárát, a 680 milliárd forint értékű fejlesztés 2500 új munkahelyet hoz létre. A második legnagyobb beruházás, az ALG Chem-Toray 267 milliárd forintos, valamint a harmadik legjelentősebb fejlesztés, az EcoPro BM 264 milliárd forint értékű projektje is az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódik.

A magyar-koreai kétoldalú kereskedelem az elmúlt években kétszámjegyű növekedést mutatott: 2020-ben 28 százalékkal, tavaly pedig 18 százalékkal erősödött

– ismertette a pénzügyminiszter, kiemelve, hogy a magyar kivitel felülmúlta az import bővülését.

A tárcavezető és Moon Sung-wook koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter társelnökletével zajló tanácskozáson a felek egyetértettek abban, hogy Magyarország továbbra is előnyös üzleti környezetet, szakképzett munkaerőt és versenyképes adórendszert kínál a koreai befektetéseknek.

Varga Mihály az ülésen hangsúlyozta: a hitelminősítők az elmúlt hónapokban sorra erősítették meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását, amely azt mutatja, hogy Magyarország sikerrel vette a járványhelyzet okozta kihívásokat. Hozzátette: Magyarország felkészült az orosz-ukrán konfliktus okozta világgazdasági kihívásokra, gazdasági növekedése az elsők között van az uniós rangsorban, a kormány megnövelte a pénzügyi tartalékokat és javította az egyensúlyi mutatókat – olvasható a közleményben.

Borítóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában