Diplomácia

2022.02.16. 14:21

Szijjártó: Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Arab Emírségek stabilizáló szerepét a Közel-Keleten

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Arab Emírségek stabilizáló szerepét a Közel-Keleten, beleértve ebbe az Izraellel kötött békemegállapodások aláírását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dubajban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az Ábrahám-megállapodások előkészítői részesüljenek Nobel-békedíjban, valamint reményét fejezte ki, hogy a békemegállapodások szellemisége tovább fog élni és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd lére.

A két ország közötti gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Emírségek sokat segített azzal, hogy megosztotta a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatait, adatait, ugyanis ez előmozdította tavaly a magyarországi engedélyezést, ami hozzájárult a gazdaság gyors újranyitásához.

Közölte, az együttműködés folytatódni fog, és a két ország egészségügyi hatóságai között párbeszéd kezdődött a kiskorúak oltásának tapasztalatairól is.

A gazdasági kapcsolatokról a külügyminiszter kiemelte, hogy a Perzsa/Arab-öböl országainak piaca, ezen belül is az Egyesült Arab Emírségek óriási lehetőségeket tartogat a technológiaorientált magyar vállalatok számára, például a vízgazdálkodás területén. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt és elérte a 400 millió dollárt, miközben a magyar export 19 százalékkal emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy mindkét gazdasági mutató tekintetben nyolcéves rekord dőlt meg – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a magyar Eximbank 800 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így elősegítve a két ország cégeinek együttműködését, amelyre már most is számos példa van. Egyes emírségekbeli városokban magyar vállalatok építették ki a közvilágítást, a Mol pedig energetikai együttműködésről tárgyal az Abu-Dzabi Nemzeti Olajtársasággal – mutatott rá.

A felek együttműködési megállapodást írtak alá az űrkutatás és űrtevékenységek, valamint a vízgazdálkodás és a felsőoktatás területén is.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a most véglegesített egyezmény értelmében évente száz ösztöndíjas helyet fognak biztosítani emírségekbeli hallgatóknak a magyarországi egyetemeken az immár 86 országot érintő Stipendium Hungaricum program keretében.

A kétoldalú partnerséget Abdalláh bin Tuk ál-Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere is méltatta, mondván, annak szerepe lehet országa gazdaságának diverzifikálásában.

Szijjártó Péter találkozott Abdullah bin Zayed Al Nahyan külügyminiszterrel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában