Pénzügy

2022.02.11. 12:25

Egyedülálló intézkedések védik a magyar embereket az európai áremelkedéstől

A járvány okozta gazdasági hatások és a drasztikusan elszállt európai energiaárak miatt egész Európában rekordokat dönt az infláció – írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Hangsúlyozták, az Európai Bizottság előrejelzése szerint az európai energiaárak és azokkal együtt az infláció is még tovább nő. Az áremelkedés Magyarországra is begyűrűzik, ám a kormány egyedülálló intézkedésekkel: a rezsicsökkentés fenntartásával, az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal és a kamatstoppal védi a lakosságot, emellett a családi adóvisszatérítéssel, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj kifizetésével emeli a jövedelmeket.

A baloldal kormányzása alatt hasonló helyzetben semmilyen intézkedés nem védte a magyar családokat. A Gyurcsány-korszakban a 8 százalékos infláció mellett megszorításokat hajtottak végre: emelték a rezsit, az élelmiszerek áfáját, elvettek egy havi nyugdíjat és a családtámogatásokat, csökkentették a közszféra béreit, magukra hagyták a devizahiteleseket, semmi sem védte őket a megemelkedő banki törlesztőrészletektől – olvasható a közleményben.

Az ITM kiemelte, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek jogszabályban rögzített áron kapják az áramot és a gázt. Így a magyar lakosság védett a világpiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, és továbbra is Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti.

Februártól életbe lépett az élelmiszerárstop is. A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legfeljebb a tavaly október 15-i árakon forgalmazható. Az intézkedés különösen a gyermekes családokat és az időseket védi – idézte fel a szaktárca.

Hozzátették, tavaly november 15-étől életben van a benzinárstop is. A kormány a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette. Jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne.

Januártól a kamatstop csökkenti a jelzálogalapú banki törlesztőrészleteket. A tavaly október végi szinten rögzítették a jelzálogalapú hitelek kamatait június végéig – írják a közleményben.

A gyermekes szülők, a fiatalok, a nyugdíjasok, a közszféra és versenyszféra dolgozóinak jövedelme a járvány okozta válság ellenére emelkedik. Ezekben a napokban érkezik meg a családi adóvisszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a 25 év alatti fiatalok első szja-mentes fizetése. Emelkedett a minimálbér, a szakmunkás bérminimum, és több százezer dolgozó keresete nőtt a közszférában is – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában