Ország-világ

2021.11.06. 11:14

Áramszünetek fenyegetnek Nyugat-Európában

Áramszünetek fenyegetnek Nyugat-Európában – írta a Magyar Nemzet szombati száma a Goldman Sachs amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltatót idézve.

Fotós: dpa Picture-Alliance via AFP

A cikk szerint elképzelhető, hogy Nyugat-Európában korlátozni fogják a gázfogyasztást, vagy újabb áremelések lesznek a télen.

„Miközben Európa-szerte nem ritka, hogy a lakosságra terhelik a szolgáltatók az egekbe szökött nagykereskedelmi árakat, addig Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatásban a villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik tartósan a legalacsonyabbak között”

- írta a lap.

Az újság közölte: október közepén mintegy 5 310 millió köbméter gáz volt a magyar tárolókban.

Ez meghaladja a kapacitás 84 százalékát és megfelel az elmúlt tíz év átlagának. Biztosított a folyamatos vezetékes ellátás is az október 1-jén életbe lépett, 15 évre szóló, a Gazprommal kötött földgázszállítási szerződés alapján, amelybe a korábbinál alacsonyabb árszabás került – írták.

Fűtsön teamécsessel!

Az energiaellátás leállásának esetére ad túlélési útmutatót a német katasztrófavédelem egy Twitteren közzétett videójában. A kisfilmen látható idős hölgy dideregve fóliázza le az ablakát és készít cserépből és teamécsesből minikályhát. Az életmentő tippek közlése rámutat arra, hogy távolról sem valószínűtlen az ellátás kimaradása. Mint ismert, az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan az október végi csúcstalálkozón. A dokumentum szerint a tagállamoknak nemzeti szinten kell megküzdeniük a problémával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában